Arnhem gaat diesels van voor 2004 weren

Dieselauto's van voor 2004 mogen vanaf 2019 het centrum van Arnhem niet meer in. Daarmee heeft gemeente Arnhem de strengste norm van Nederland. Andere grote steden weren diesels van voor 2001.

Milieustickers

Oude en nieuwe auto's die rijden op diesel zijn vervuilender dan auto's op benzine of gas. In veel Europese steden ligt diesel daarom onder vuur. Parijs is van plan diesels helemaal te gaan weren. Volgens berekeningen van Arnhem rijden er zo’n achthonderd oudere diesels rond in de stad. Het weren uit het centrum van deze kleine groep scheelt 17 procent in uitstoot. Het fijnstof neemt af met 10 procent.

Duurzaamheid hoog op de agenda

"Wij hebben begrip voor gemeente Arnhem en snappen het besluit, zolang er nog op diesel wordt gereden”, zegt manager verenigingszaken Marretje Jelmersma van de NKC. “Maar wij willen camperaars die in de binnenstad wonen in de gelegenheid stellen een aantal malen per jaar eropuit te kunnen trekken met hun camper. De NKC zal hiertoe de gemeente verzoeken ontheffing te verlenen. Dit is eerder positief ontvangen in Utrecht, Den Haag en Rotterdam.” Tegelijkertijd erkent de NKC de urgentie van duurzamer omgaan met het milieu. “De NKC heeft het onderwerp duurzaamheid hoog op de agenda staan.”

Rotterdam en Utrecht

De gemeente wil de maatregel uiterlijk 1 januari 2019 invoeren. Arnhem heeft sinds 2014 al een milieuzone voor vrachtverkeer. Bij overtreding volgt een boete van 230 euro. In Rotterdam en Utrecht gelden al beperkingen op de toegang voor personenwagens. Daar mogen diesels van voor 2001 de binnenstad niet in.

Hoe zat het ook alweer met milieuzones in Europa? Klik hier!