‘Geen oneerlijke concurrentie in Musselkanaal’

Bij de exploitatie van de camperplaats bij de jachthaven Spoordok in Musselkanaal is geen sprake van oneerlijke concurrentie. Die conclusie trekt het college van burgemeester en wethouders uit een onderzoek dat in opdracht van de gemeente Stadskanaal is uitgevoerd.

camping_musselkanaal.jpg

De kwestie moet ook nog in de gemeenteraad worden besproken.

Camping of camperplaats

Het onderzoek werd ingesteld omdat eigenaar Cate Diedel van een nabijgelegen camping ertegen had geprotesteerd dat de gemeente bij de jachthaven een camperplaats exploiteert. Volgens haar heeft deze locatie alle kenmerken van een camping: er zijn sanitaire voorzieningen, een wasmachine, wifi en ga zo maar door. Camperaars kunnen er langer dan de toegestane drie etmalen verblijven en zijn er goedkoper uit dan op haar camping, waarvan ze de tarieven al naar beneden had bijgesteld. Volgens haar is er sprake van oneerlijke concurrentie.

Toegevoegde waarde

De gemeente was echter van mening dat er sprake was van een algemeen belang: een camperplaats is goed voor de lokale economie en heeft op toeristisch gebied een toegevoegde waarde. Het maakt veel uit of er sprake is van een algemeen belang, omdat de gemeente in dat geval geen rekening hoeft te houden met de regels van de Wet markt en overheid, die de concurrentie door overheden met commerciële marktpartijen aan banden legt. Als de gemeente een algemeen belang dient, kan er nooit sprake zijn van oneerlijke concurrentie.

Leven in de brouwerij

De gemeente weet zich nu gesterkt door het onderzoeksrapport, dat is opgesteld door Sweco, voorheen Grontmij. Daarin is onder meer te lezen dat ondernemers in Musselkanaal van mening zijn dat de camperplaats bijdraagt aan het draagvlak voor voorzieningen in het dorp. De camperplaats brengt leven in de brouwerij en gaat de teruggang van het winkelaanbod tegen, waar veel dorpen mee te maken hebben. Doordat de camperplaats dicht bij het centrum ligt, in tegenstelling tot de camping, heeft de locatie camperaars iets extra’s te bieden.

Het is nu aan de gemeenteraad om vast te stellen of er inderdaad sprake is van een algemeen belang, zoals in het rapport wordt gesteld. Tijdens een hoorzitting vooraf krijgt Diedel nog de gelegenheid om de conclusie van het rapport te weerleggen. “Mijn gasten doen ook boodschappen in het dorp, daar is geen camperplaats voor nodig. De strijd is nog niet gestreden”, aldus Diedel.

De sitecode op Campercontact.com van de camperplaats is 109 en die van de camping is 20043.