Weinig emancipatie onder camper- en caravanbezitters

Onder camper- en caravanbezitters heerst nog altijd een zeer traditionele taakverdeling tussen man en vrouw. Dat blijkt uit onderzoek van Allround Automotive Solutions, een coöperatie van circa zeventig schadeherstelbedrijven. De resultaten van dit onderzoek zijn op de Caravan en Camper Beurs in Gorinchem gepresenteerd.
Infographic
Infographic


Zo neemt bijna een derde van de vrouwen het in- en uitpakken voor haar rekening en is de man degene die veruit het vaakst rijdt, inparkeert en aan- en loskoppelt. Slechts in een procent van de gevallen is het voornamelijk de vrouw die de camper of caravan bestuurt. Opvallend: in een camper rijden vaker beide eigenaren dan in het geval van een auto met caravan.
 
Daarnaast komt in het onderzoek naar voren dat van zeventig procent van de vouwwagenbezitters, de ouders ook een dergelijk kampeervoertuig hebben of hadden. De aanschaf van een camper of caravan blijkt een minder traditionele keuze; in meer dan de helft van de gevallen komt het niet voort uit een familietraditie.
 
Verder heeft bijna een kwart van de ondervraagde camper- en caravanbezitters wel eens schade gehad aan hun kampeervoertuig. In zestig procent van de gevallen was dat de schuld van de bestuurder. De man maakt meer schade maar rijdt ook meer; twee op de drie keer zit hij achter het stuur. In nog geen tien procent van de schadegevallen was het de vrouw die reed. De overige schade werd veroorzaakt buiten de schuld van de bestuurder.