Duitse president ondertekent Duitse tolwet

De Duitse president Joachim Gauck heeft gisteren zijn handtekening onder de omstreden wet gezet die tolheffing voor personenauto’s mogelijk maakt. Dit maakte het kantoor van de president maandag bekend. De Duitse Bondsdag en Bondsraad stemden al eerder met de plannen in. Door deze ondertekening kan de tolheffing op 1 januari 2016 worden ingevoerd.
Autobahn
Autobahn Tol

De Europese Commissie heeft aangegeven de wet juridisch te zullen toetsen zodra zij van kracht wordt. De tolheffing geldt namelijk alleen voor buitenlandse automobilisten omdat Duitse weggebruikers worden gecompenseerd via een verlaging van de wegenbelasting. Daarmee discrimineert Duitsland buitenlanders en dat is volgens de EU in strijd met het Europees recht.

Als de Europese Commissie de zaak voor het Europees Hof van Justitie brengt, kan het tot twee jaar duren voor er een uitspraak ligt. In de tussentijd kan Duitsland gewoon met de tolheffing starten.

Het Duitse ministerie van Verkeer schat in dat deze maatregel, na aftrek van kosten, de schatkist zo’n 500 miljoen Euro per jaar gaat opleveren.