Campinghouders Costa Cálida: ‘Pak illegale kampeerder aan’

Aan de Costa Cálida, in het zuidoosten van Spanje, zijn illegale langkampeerders een doorn in het oog van campinghouders en omwonenden. Dat meldt Hallo, een Nederlandstalig weekblad dat in Spanje wordt uitgegeven.
Camper strand
Camper strand


Volgens de campingvereniging in Murcia overnachten er momenteel tussen de vier- à vijfhonderd illegale kampeerders, terwijl de huidige wetgeving slechts drie caravans of campers toestaat die gedurende een periode van maximaal drie dagen vrij mogen kamperen. Hierdoor wordt minder gebruikgemaakt van de reguliere campings, die  meer dan 1,4 miljoen euro aan inkomsten zouden mislopen. Bovendien vinden omwonenden het onterecht dat de kampeerders zonder betaling gebruik kunnen maken van diensten zoals watervoorziening. Ze dringen er dan ook op aan dat de lokale overheden de situatie aanpakken.

In de plaatsen Mazarrón en Águilas, waar overigens geen gemeentelijke norm geldt, leidt afval op het strand van Arroz dat is achtergelaten door kampeerders tot ongenoegen bij andere strandgebruikers. Het aantal illegale kampeerders ligt hier overigens lager; er staan zo’n dertig campers.

In San Javier en La Manga is het rustig. Hier besloten de autoriteiten de problemen aan te pakken met boetes tussen de € 751,- en € 1.500,-. Ook in Los Alcázares worden caravanbezitters beboet wanneer zij vrij kamperen. Camperaars nog niet en staan dan ook op openbare parkeerplaatsen, op straat en pal langs het strand geparkeerd.

Ondernemers hebben minder problemen met de illegale kampeerders. Zij wijzen erop dat kampeerders hun boodschappen doen in de buurt en ook gebruikmaken van de lokale restaurants, wat de economie ten goede komt. Campinghouders blijven er echter bij dat de situatie moet worden aangepakt. Zolang de lokale overheden niet optreden, blijven hun campingplekken onbezet, zo menen zij.