Lpg tanken voor koken in camper toegestaan

De kogel is door de kerk: het met de camper tanken van autogas voor huishoudelijk gebruik is in Nederland met ingang van het nieuwe jaar officieel toegestaan. Dat blijkt uit een publicatie onlangs in de Staatscourant.
Lpg Tanken Voor Koken In Camper Toegestaan
Lpg Tanken Voor Koken In Camper Toegestaan


De meeste campers zijn voorzien van losse gasflessen. Maar sommige zijn uitgerust met een vaste lpg-tank, om de kachel, de koelkast, de kookplaat en eventueel een boiler van gas te voorzien. Net als elders in Europa is dat in Nederland al sinds jaar en dag toegestaan. Vreemd genoeg was het tot op heden in Nederland officieel verboden om deze tank aan de pomp te vullen met autogas. Niet veel camperaars deden het, maar strikt genomen moest je ervoor naar een gasvulstation, of naar het buitenland.

Met de herziening van de regels rond opslag, het gebruik en het tanken van autogas, is de wetgeving op dit punt aangepast. De NKC heeft hier ook op aangedrongen. Autogas tanken voor huishoudelijk gebruik in de camper mag, op voorwaarde dat de installatie aan alle eisen voldoet, zoals die ook gelden voor een gasinstallatie in een personenauto. Het aan de pomp vullen van losse gasflessen, die niet zijn voorzien van een 80-procentvulbeveiliging, blijft ten strengste verboden.

De NKC is blij met de aanpassing van de regels, ook omdat dit duidelijkheid schept. “Het was natuurlijk al min of meer een dode letter, want in de praktijk maakten niet veel pomphouders er bezwaar tegen als een camper op diesel ging tanken bij de lpg-pomp”, zegt directeur Stan Stolwerk. “Maar strikt genomen hadden ze gelijk als ze het niet toestonden. Veiligheid moet voorop staan, maar daarmee had dit malle verbod niets te maken. Daarom is het goed dat het van de baan is.”

Lees hier een latere aanvulling op dit bericht.