SVR: steeds meer camperaars ontdekken SVR-campings

Campings die zijn aangesloten bij de Stichting Vrije Recreatie (SVR), ondervinden geen last van concurrentie van camperplaatsen. Integendeel: doordat veel van deze campings hebben geïnvesteerd in voorzieningen voor campers, weten steeds meer camperaars de weg te vinden naar deze kleinschalige en doorgaans betaalbare campings.
SVR Camping De Gouw
SVR Camping De Gouw


Dat stelt de SVR, na een inventarisatie onder de aangesloten campings. De organisatie van kampeerboeren reageert daarmee op de berichten van brancheorganisatie Recron van recreatieondernemers, dat campings veel concurrentie zouden ondervinden van al dan niet gratis camperplaatsen. “Wij hebben daar geen last van”, zegt Willem van den Berg van de SVR. “Sommige camperaars geven de voorkeur aan een camperplaats, maar daar kan de camperdeur soms maar net open. Andere kiezen voor wat meer ruimte en bij ons is dat nog steeds niet duur.” Volgens Van den Berg beloopt de stijging van het aantal campers op SVR-terreinen zeker 20 tot 25 procent. “En dat is niet alleen vanwege de toename van het aantal campers.”

Sinds de NKC het convenant met de Recron heeft opgezegd waarin partijen samenwerken aan de ontwikkeling van camperplaatsen, richt de Recron zijn pijlen op het fenomeen van camperplaatsen. Met name het aanbieden van gratis overnachtingsplaatsen door gemeenten is de organisatie een doorn in het oog, omdat dit oneerlijke concurrentie met campings zou zijn. De NKC stelt echter dat veel camperaars sowieso niet op een camping willen staan, omdat zij kiezen voor een andere manier van recreëren. “Zij zijn onderweg en willen de nacht dicht bij het centrum van een dorp of een stad doorbrengen”, zegt manager marketing en communicatie Marretje Jelmersma van de NKC. Dat dit goedkoper of gratis is, speelt geen hoofdrol. “Voor een overnachting mag best een redelijk tarief worden gevraagd.”

Jelmersma adviseert de bij de Recron aangesloten campings vooral te investeren in voorzieningen voor campers, in plaats van zich te verzetten tegen de ontwikkeling van camperplaatsen. “Dat lijkt me een betere manier om camperaars op het terrein te krijgen. Want er zijn er genoeg die wél graag op een camping staan. Dat blijkt maar weer uit de ervaringen van SVR-campings. De Recron kan een voorbeeld nemen aan deze campings.”