Heibel om gratis camperplaatsen

“Gemeenten moeten stoppen met het aanbieden van gratis camperplaatsen.” Dat vindt de Recron, de vereniging van recreatieondernemers, die de afgelopen weken met dit standpunt de publiciteit zocht. De NKC is het daar niet mee eens.

CP Gratis1
CP Gratis1


Dit voorjaar heeft de Recron al gedreigd naar de rechter te stappen omdat ze vindt dat de aanleg van die camperplaatsen door gemeenten in strijd is met de Wet Markt en Overheid die het overheden verbiedt te concurreren met het bedrijfsleven. Tot op heden is het nog niet zo ver gekomen. Maar voor de NKC  speelde deze stellingname mee om het convenant met de Recron op te zeggen. “De NKC handelt nog wel in de geest van dat convenant,” verklaart Marretje Jelmersma van de NKC. “Wij informeren altijd eerst of recreatieondernemers uit een gemeente camperplaatsen willen exploiteren. Is dat niet het geval, pas dan stappen we op gemeenten af met het verzoek om camperplaatsen te realiseren. Dat is geen concurrentie,” stelt Jelmersma, “maar het opvullen van lacunes. Daarmee spelen gemeenten in op de toeristische vraag en ondersteunen zij de plaatselijke middenstand. ”

Begin augustus is de landelijke pers op deze discussie gedoken en wordt het woord gratis uitvergroot door de Recron. Echter voor camperaars is dat meestal niet de issue; ze willen best betalen voor een overnachting op een camperplaats, blijkt uit de vele reacties op social media. Het gaat eerder om de locatie en de voorzieningen waarvoor betaald moet worden, maar waarvan veelal geen gebruik wordt gemaakt.

Ondertussen lijkt de kruistocht van de Recron een averechts effect te sorteren. Naar aanleiding van de berichtgeving in kranten en op tv, twitterden diverse lokale politici dat ze de aanleg van camperplaatsen na de zomer op de agenda van hun gemeente zetten.

Nalezen of terugzien?