Activiteiten rondom Market Garden 70 jaar

Deze maand is het zeventig jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond. Deze grote luchtlandingsoperatie luidde op 17 september 1944 de bevrijding van Zuid-Nederland in. Onder de noemer OMG2014 wordt tot en met 20 september 2014 een grootschalig evenement georganiseerd.
Market Garden

Omdat het jubileum van Market Garden samenvalt met 200 jaar Koninklijke Landmacht, levert het krijgsmachtdeel een extra bijdrage. In veel gemeenten zijn tal van activiteiten en evenementen. Zo zijn er demonstraties van moderne en historische voertuigen, paradroppings en vinden diverse herdenkingen plaats.

In de gemeente Veghel heeft de organisatie van OMG2014 een ‘basecamp’ ingericht, waar het publiek iedere dag terecht kan. Hier zijn verschillende kampementen ingericht, vinden demonstraties plaats en bestaat de mogelijkheid een militariabeurs te bezoeken. Op 20 september wordt vanuit Veghel een historische route met zo’n 600 voertuigen naar Nijmegen - Arnhem afgelegd. Deze volgt in grote lijnen het zwaartepunt van de geallieerde opmars.

De Landmacht werkt ook samen met de Liberation Task Force aan het Historisch Konvooi. Het konvooi is samengesteld uit 130 authentieke voertuigen en rijdt over verschillende routes van Lommel (België) naar Arnhem. Deze routes voeren over wat destijds de flanken van de geallieerde opmars waren.

In de omgeving van Veghel zijn diverse camperplaatsen, maar in Veghel zelf niet.