Italië verbiedt winterbanden in de zomer

Belangrijke informatie voor camperaars die deze zomer naar Italië willen: het Italiaanse ministerie van Infrastructuur en Transport heeft bepaald dat tijdens de zomermaanden bepaalde winterbanden niet meer gebruikt mogen worden.
Italie Camper

Tussen 16 mei en 14 oktober mag op de Italiaanse wegen niet meer worden gereden met motorvoertuigen die uitgerust zijn met (M+S)- winterbanden met snelheidscodering Q (tot 160 km/u) en lagere snelheden. Deze banden zijn bedoeld voor de Scandinavische markt, maar kunnen via grijze import ook in Nederland terechtkomen. Het gaat om banden met snelheidscodering L (max. 120 km/u), M (130 km/u), N (140 km/u), P (150 km/u) en Q (160 km/u), zogenaamde Nordic-banden.

Winterbanden die geschikt zijn voor hogere snelheden (codering T, H, V en W), zijn in Italië in de zomerperiode wel toegestaan. Bij twijfel biedt de snelheidscodering, aangeduid met een letter, uitkomst. In warme landen is het sowieso veiliger om op zomerbanden te rijden. De prestaties van winterbanden nemen ten opzichte van zomerbanden af, naarmate de temperatuur stijgt.

Wie in deze periode toch met deze banden over de Italiaanse wegen rijdt, riskeert een boete van 419 tot 1.682 euro of inbeslagname van het voertuig, zo meldt de ADAC. Voor absolute zekerheid is het verstandig om voor vertrek de snelheidscodering te checken.