Verwarring rond C1-rijbewijs

Er is nog steeds veel verwarring rond het C1-rijbewijs: veel mensen denken dat je een dergelijk rijbewijs nodig hebt als je beladen camper zwaarder blijkt te zijn dan 3.500 kilogram. “Maar dat is een groot misverstand”, zegt adviseur Hans de Goede van de NKC.
Rijbewijs 18Sept1

“Het C1-rijbewijs is er voor campers met een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kilogram, tot een maximum van 7.500 kilogram.” De meeste campers zijn gekeurd voor het B-rijbewijs en mogen maximaal 3.500 kilogram wegen, of nog minder. “Wie met zo’n camper boven het gewicht op het kenteken komt, is in overtreding, wat voor rijbewijs je ook hebt. Ook al heb je bij wijze van spreken je vliegbrevet”, zegt De Goede.

Wie op stap wil met een camper die zwaarder is dan 3.500 kilogram, moet niet alleen een C-rijbewijs of een C1-rijbewijs hebben, maar ook een camper aanschaffen die volgens het kenteken een hogere toegestane maximummassa heeft. “Soms is het mogelijk om een bestaande camper bij de RDW voor een hogere massa te laten omkeuren”, legt De Goede uit. “Maar dat kan alleen als de camper technisch geschikt is voor een hoger gewicht.”

Dat lang niet iedereen thuis is in deze materie, bleek vanochtend weer op een reportage op Radio 1 over het C1-rijbewijs, waarin werd gesuggereerd dat je sinds begin vorig jaar een C1-rijbewijs nodig hebt als je camper te zwaar is. “Het is lastig uit te leggen, dat blijkt elke keer weer”, zegt De Goede.