Groot rijbewijs zonder les te koop in Litouwen

Voor camperaars die met een zware camper op stap willen, maar ertegenop zien om het C1-rijbewijs te halen, ligt de oplossing misschien wel in Litouwen. Het vrachtwagenrijbewijs is daar voor een prikkie te koop. Dat blijkt uit een bericht in De Telegraaf van vanochtend.
Rijbewijs

De krant baseert zich op de Noorse krant Verdens Gang, waarin de wegtransportorganisatie Norges Lastbileier-Forbund (NLF) waarschuwt voor deze praktijken. Een medewerker van de Noorse organisatie kocht vier rijbewijzen, terwijl hij nog nooit les had gehad in een vrachtwagen. De documenten zijn in heel de EU geldig.

Wie van deze maas in de wet gebruik wil maken, moet wellicht wel snel zijn: volgende week is er in de Tweede Kamer een debat over de verkeersveiligheid en de PVV heeft inmiddels vragen gesteld over de kwestie.

Ook de NKC maakt zich zorgen over de zaak en raadt camperaars sterk af om via de Litouwse route een C-rijbewijs te halen. "De rijlessen zijn er niet voor niets", zegt NKC-directeur Stan Stolwerk. "Het rijden met een zeer grote camper vraagt nou eenmaal een aantal specifieke vaardigheden. Het onbezorgd camperplezier mag nooit ten koste gaan van de veiligheid."