Nepmail over sleutelhanger met chip in omloop

Op de mail is een bericht in omloop waarin de afzender waarschuwt voor sleutelhangers die door tankstations worden uitgedeeld.
Sleutelhangers 11Feb1

Deze zouden een chip bevatten, waarmee Roemeense criminelen kunnen vaststellen of je thuis bent, om zo op het juiste moment hun slag te kunnen slaan. Deze mail is echter nep, zo melden vele fora en media op internet, waaronder de site van het TROS-programma Opgelicht

Eigen leven
De mail lijkt echt, omdat deze is ondertekend door een medewerkster van de rechtbank in Den Bosch. Naar verluidt heeft zij echter alleen haar echtgenoot willen waarschuwen, waarna de mail een eigen leven is gaan leiden. Andere bronnen wijzen een grappenmaker in Zuid-Afrika aan als bron.

Hoax
Het gaat om een zogeheten hoax, een nepbericht dat via de mail en de sociale media onder zoveel mogelijk mensen wordt verspreid. Soms is dit soort berichten redelijk onschuldig en leiden ze alleen tot onnodig mailverkeer, maar er kan ook een kwaadaardige boodschap in zitten, zoals het advies om in verband met virusgevaar een bestand van de computer te verwijderen. Dat blijkt dan een essentieel onderdeel te zijn.

Dit soort mails is vaak te herkennen aan het dringende advies om de mail aan zoveel mogelijk mensen door te sturen, zoals ook bij deze hoax het geval is.