Geen onderzoek naar plofgevaar gasflessen

De brandweer ziet af van plannen om te testen of kunststof gasflessen in geval van brand kunnen exploderen. “We weten dat sommige types kunnen exploderen, dus we houden er altijd rekening mee”, zegt adviseur veiligheid gevaarlijke stoffen Jetty Middelkoop van de Brandweer Amsterdam-Amstelland.
Gasflessen Kapoet 12Sept1

Bij de introductie van de kunststof gasfles is als voordeel genoemd dat deze flessen bij brand niet kunnen exploderen, in tegenstelling tot stalen flessen. Bij brand zouden kunststof flessen het gas geleidelijk uitzweten, waardoor het gas verbrandt en de druk in de fles niet kan oplopen. In de praktijk is echter een aantal keren gebleken dat de flessen wel degelijk kunnen ontploffen.

Volgens Middelkoop ging het in alle gevallen om flessen die uit twee delen bestaan en die op de naad scheurden. Incidenten met flessen die uit één stuk bestaan, zoals de onder camperaars populaire groene flessen, zijn niet bekend. Zoals gemeld op deze website op 21 augustus, wilde de brandweer graag uitproberen of deze flessen ook kunnen exploderen. Maar dat gaat niet door. “Als we dat willen testen, moeten we alle merken onder verschillende omstandigheden onderzoeken. Dat gaat ons te ver. Voorzichtigheid is geboden met alle soorten flessen.”