Wintertrip: kerstmarkten bezoeken met de camper

De periode van de kerstmarkten is weer aangebroken. Veel steden worden voor een paar weken omgetoverd tot een sprookjesdecor. Erg gezellig en natuurlijk vooral indrukwekkend om te zien, maar waar zijn de kerstmarkten dit jaar eigenlijk weer te vinden?
Kerstmarkt Antwerpen 14Nov1

Nederland
Voor glühwein, crêpes en Reibekuchen hoeft het niet ver van huis te worden gezocht. In Maastricht zijn deze lekkernijen van 30 november tot en met 30 december op elke hoek van de straat te vinden. Net als de oud-Hollandse poffertjes, oliebollen en snert. In deze periode is het mogelijk een magische lichtroute te volgen en is er de grote schaatsbaan, die elk jaar weer een grote aantrekkingskracht heeft.

In het nabijgelegen Valkenburg zijn niet alleen de straten in de periode van 15 november tot en met 22 december verlicht, maar ook de Fluweelengrot en de Gemeentegrot, die samen de ondergrondse kerstmarkt vormen.

Een tipje is de Country en Christmas Fair in Haarzuilens bij Utrecht. Kasteel de Haar is al een mooie bezienswaardigheid op zich, maar met honderden kaarsen, vuurkorven en verlichte kerstbomen en kraampjes erbij wordt het landgoed omgetoverd tot een magisch geheel. De fair wordt gehouden van 20 tot en met 24 november. Wie met de camper wil overnachten, kan terecht op de nabijgelegen camperplaats Boerderij Hazenveld (sitecode 22490). In Maastricht kunnen camperaars terecht bij A2 Campeercentrum (sitecode 127) en camperplaats Kanne (sitecode 22617) en in Valkenburg onder andere bij stadscamping Den Driesch (sitecode 15430).

België
Wie meer trek heeft in de Belgische wafels, trekt verder richting Antwerpen en Brussel. De Grote Markt, Suikerrui, Handschoenmarkt en de Groenplaats in Antwerpen zijn van 7 tot en met 31 december weer omgetoverd tot een aaneenschakeling van kerstchalets met snuisterijen in het middeleeuwse stadsgedeelte.

In Brussel valt de imposante kerstboom op de Grote Markt niet te missen. Daar wordt ook Electrabel Nachten gehouden; een lichtshow begeleid door bekende kerstliederen. De kerstmarkt, die van 29 november tot en met 5 januari is te bewonderen, strekt uit tot aan de Vismarkt en het Sint Katelijnenplein. Brussel staat bekend om de uitstekende visrestaurants, dus vergeet er niet een binnen te stappen. In Antwerpen kunnen camperaars overnachten op Camping Municipal de Molen (sitecode 3913) en in Brussel bij Jeugdherberg Generation Europe (sitecode 14323).

Voor wie het graag wat meer intiem houdt, is Brugge een goede optie. De kerstmarkt wordt gehouden van 24 november tot en met 2 januari en in deze periode vindt ook het Sneeuw- en ijssculpturenfestival plaats op het Stationsplein. Dit ijsdorp heeft elk jaar een ander thema. Het thema van dit jaar is gebaseerd op Disney’s nieuwste animatiefilm Frozen. Overnachten met de camper is hier mogelijk, namelijk op parking Bargeplein (sitecode 239) en Camping Memling (sitecode 20334).

Duitsland
De kerstmarkten in Düsseldorf, Oberhausen, Keulen en Münster vallen onder de populaire bestemmingen van Duitsland. Van 21 november tot en met 23 december verandert Düsseldorf van een grote stad in een dorp van peperkoekhuisjes met maar liefst vijf kerstmarkten. In Oberhausen, net over de grens bij Arnhem, staat het overdekte winkelcentrum CentrO in Oberhausen, een walhalla voor kerstshoppers. Hier worden van 15 november tot en met 23 december verschillende kerstmarkten gehouden. Elke markt heeft weer zijn eigen uitstraling; van een sprookjesachtig tot aan een huttendorp en de besneeuwde Alpen.

Ook Keulen houdt in de binnenstad een kerstspektakel, van 25 november tot en met 23 december en hoewel de hele stad een aanschouwing op zich is, heeft de schilderachtige kerstmarkt onder de Dom uiteraard het mooiste decor.

Wie afgaat op de geur van glühwein en geroosterde amandelen, komt uit in Münster. Deze kerstmarkt wordt van 25 november tot en met 23 december gehouden en staat bekend als de markt die men eens in zijn leven gezien moet hebben. In deze oude historische stad staan 280 kraampjes opgesteld met allerlei traditionele spulletjes zoals houtsnijwerk, kerstdecoraties, speelgoed en culinaire heerlijkheden zoals gepofte kastanje.

Overnachten in Münster is mogelijk op de Schlossplatz (sitecode 22107) en Parking Albersloherweg (sitecode 15218). In Düsseldof kunnen camperaars terecht op camperplaats Rheinterasse (sitecode 1161) en in Keulen op de Reisemobilhafen Köln (sitecode 3981). Voor een nachtje Oberhausen met de camper is er de Mix-parking CentrO (sitecode 14736).

Wie toch liever voor een moezelwijntje gaat, voelt zich beter op zijn plek bij de Wein-Nachts-Markt in Traben-Trarbach. Het Moezeldal is beroemd vanwege de goede wijnen. ´s Winters wordt in de wijnkelders een kerstmarkt en wijnproeverijen gehouden. Boven de grond bevindt zich overigens ook een kerstmarkt. De kerstmarkten zijn van 29 november tot 5 januari te bewonderen. Overnachten met de camper kan bij Moselstellplatz (sitecode 18665). De camperplaatsbeheerder biedt bezoekers in deze periode een speciaal arrangement aan. NKC-leden ontvangen korting op hun boeking.

Voor meer kerstmarkten en camperplaatsen zie www.kerstmarkten.nl en www.campercontact.nl.