Tolheffing België van de baan

Camperaars die naar het zuiden willen, hoeven voorlopig niet de portemonnee te trekken voor de aanschaf van een tolvignet voor België.
Tolheffing Belgie Van De Baan 16Jul1

Dat blijkt uit een bericht in de Belgische krant De Morgen van 16 juli. De krant baseert zich op ‘verschillende regeringsbronnen’. Wel zou er voor vrachtwagens vanaf 1 januari 2016 een kilometerheffing komen. Die moet de schatkist jaarlijks een miljard euro gaan opleveren.

De plannen om een vignet in te voeren voor het Belgische wegennet werden in april van dit jaar bekendgemaakt en leverden in  Nederland een storm van protest op, onder meer van de ANWB. Of tolheffing hiermee definitief van de baan is, staat nog te bezien. De Belgen storen zich er al jaren aan dat vele auto’s gratis gebruikmaken van de Belgische wegen en hebben eerder ook al balletjes opgeworpen over een vorm van tolheffing. “We zijn blij met dit bericht”, zegt NKC-directeur Stan Stolwerk, “maar we hopen wel dat het vignet nu definitief van de baan is. Het moet inmiddels duidelijk zijn dat er geen draagvlak voor is.”