Oplichtpraktijken bij garages in Hongarije en Bulgarije

Vakantiegangers moeten in Hongarije en Bulgarije goed oppassen als ze hun auto of camper naar de garage brengen. Uit de twee Oost-Europese landen die in opkomst zijn bij Nederlandse toeristen, komen steeds meer meldingen binnen van zogeheten garagefraude. Daarvoor waarschuwt verzekeraar Allianz Global Assistance.
Malafide Garages Hongarije 5Aug1

Volgens de verzekeraar passen de monteurs verschillende trucs toe. Zo stellen ze bijvoorbeeld dat een auto uitgebreid gerepareerd moet worden, terwijl er maar een klein probleem is. Ook stelen monteurs tijdens de 'reparatie' soms goede onderdelen uit de auto. Een voorbeeld is een geval waar een automobilist naar een garage ging om een band te laten verwisselen. Achteraf bleek dat zijn drie andere banden stiekem waren verwisseld voor versleten exemplaren.

De verzekeraar raadt toeristen aan om in geval van panne zo veel mogelijk bij hun vervoermiddel te blijven wanneer ze dat in een garage laten repareren. Daarnaast is het goed om van tevoren foto's te maken, zodat er aangifte kan worden gedaan bij de politie als er iets verdwenen is.

"Bij NKC-verzekeringen zijn nog geen meldingen van garagefraude binnengekomen", vertelt Teamleider Verzekeringen René Smit desgevraagd. "Toch brengen we deze praktijken graag onder de aandacht van onze leden. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee."