Digitale Groene Kaart niet geldig in buitenland

De digitale Groene Kaart, die steeds meer verzekeringen verstrekken, is niet geldig in het buitenland. Dat hebben diverse leden ontdekt toen zij de grens met een Oost-Europees land wilden oversteken. Zij hadden het originele document bij zich moeten hebben.
Groene Kaart Buitenland

De Groene kaart is het internationale bewijs dat de (kampeer)auto WA-verzekerd is; deze heb je nodig in het buitenland. Wie binnen de Europese Unie reist, wordt zelden gevraagd de kaart te tonen, maar wie naar landen als Bosnië-Herzegovina, Servië of Rusland reist, moet bij de grens met zijn Groene kaart aantonen verzekerd te zijn. De grenswachters accepteren alleen de originele Groene Kaart. Een print van een PDF-bestand wordt niet erkend als een officieel document.

Zo strandde een echtpaar uit Maasdijk met hun printje bij de grens met Bosnië en moest zich minzaam schikken om verder te mogen rijden: "Onze paspoorten werden vastgehouden en we kregen ze pas terug nadat we een WA-verzekering voor drie dagen van € 26 hadden afgesloten."

Steeds meer verzekeraars sturen verzekerden de polis én de Groene kaart als PDF per email. Wie naar het buitenland reist met zijn (kampeer)auto doet er dus verstandig aan de PDF niet te accepteren en de verzekeraar te verzoeken een originele Groene kaart te sturen.

Verzekerden bij de NKC ontvangen altijd een originele Groene kaart. Ook als de polis in de Digitale Polismap is geplaatst.