De campers uitgelicht

De buscamper, halfintegraal, integraal en alkoof zijn de vier populairste campersoorten. Deze vier exemplaren worden uitgebreid getest! Hier krijg je uitleg over de campersoorten en de specifieke modellen die de Erwin Hymer Group beschikbaar stelt voor de estafette.

Buscamper

Buscampers zijn gemaakt op basis van een bestelbus. Soms door een fabriek, maar vaak ook direct in opdracht van particulieren. Buscampers zijn iets groter dan campingbussen, zowel in de breedte en de lengte als in de hoogte. Daardoor is er in deze campers ruimte voor een volwaardige badkamer, ook wel de natte cel genoemd, terwijl ze toch compact zijn. Zo kun je gemakkelijk een stad inrijden en vormen smalle bergweggetjes geen probleem. Buscampers zijn net als campingbussen toegankelijk via een schuifdeur aan de zijkant.

 

De buscamper waarmee de deelnemers tijdens de NKC Camperestafette op pad gaan, is de Bürstner Eliseo C 641. Deze buscamper is gebouwd op basis van een Fiat Ducato. De Eliseo C 641 heeft achterin twee enkele bedden met een lage instap. Door de bedden omhoog te klappen, ontstaat extra bagageruimte. Zo kunnen zelfs fietsen mee achterin. Met een bankje en de cabinestoelen biedt de zithoek van de C 641 veel ruimte. Bijzonder aan deze zithoek is de mogelijkheid om er een loungeplek van te maken. 

Halfintegraal

De halfintegraal is verreweg het populairste model op de Nederlandse markt. De halfintegraal wordt door camperfabrikanten gebouwd op een bestaand chassis met de originele cabine. Zo is nog duidelijk herkenbaar van welk model de basisauto is, meestal een Fiat Ducato of een Citroën Jumper. Er zijn veel verschillende indelingen en afmetingen. Behalve een keuken en een natte cel hebben ze aparte bedden in de lengte, een tweepersoons bed in de breedte achterin, een queensbed of een hefbed. De lengte van deze campers varieert grofweg tussen de 5,5 en 7,5 meter.

 

De halfintegraal waarmee de deelnemers tijdens de NKC Camperestafette op pad gaan, is de Dethleffs Just T 7052 DBM. Dit model heeft achterin een vrijstaand queensbed in de lengterichting van de camper en er is een tweepersoonshefbed boven de zithoek. Verder is er een complete keuken en daar tegenover een natte cel. Ook is er een praktische en comfortabele zithoek met opbergruimte direct naast de entree. Handig is de grote garage die van twee kanten bereikbaar is. De camper heeft een fris en modern design en is 7,40 meter lang.

Integraal

Bij de integraal maakt de cabine ook onderdeel uit van de opbouw van de camper. De cabine en het leefgedeelte vormen hierdoor een geheel en dat heeft beslist voordelen, zoals een grote panoramavoorruit en het ontbreken van op- en afstapjes, die andere types vaak wel hebben. Het ontbreken van raamstijlen in de cabine geeft een ruimer en weidser gevoel tijdens het rijden. Als de stoelen worden gedraaid is er opvallend meer ruimte beschikbaar rondom de stoelen. De prijs ligt iets hoger dan die van halfintegraalcampers.

 

De integraal die de proefkampeerders meekrijgen tijdens de NKC Camperestafette is de Hymer BMC-I 580. Voor een integraal is het een relatief compacte camper met een lengte van 6,9 meter en twee enkele bedden in de lengte. Er zijn een uitgebreid keukenblok en natte cel in de camper aanwezig. De Hymer is uitgerust met een extra grote koelkast van 142 liter en een sfeervolle verlichting.

Alkoof

Waar de buscamper compact is, biedt de alkoofcamper ruimte. De term alkoof duidt op de forse kap boven de cabine, waarin een vast (en dus altijd beschikbaar) bed is gemonteerd. Alkoofcampers bieden doorgaans veel leefruimte, maar ook vaak veel slaapplaatsen. Nadeel is dat alkoofcampers altijd behoorlijk hoog zijn en daarmee minder zuinig met brandstof. Soms zijn ze compact; dan is de ruimte in de hoogte te vinden. Maar vaak hebben ze forse afmetingen en moet je wennen aan de hoogte van de alkoof, vooral vanwege laaghangende takken.

 

De alkoofcamper waarmee de deelnemers op pad gaan tijdens de NKC Camperestafette is de Sunlight A 70. Dit is een camper met veel ruimte en twee vaste bedden: een bed in de alkoof en een dwarsbed achterin. De keuken met grote koelkast vind je direct bij binnenkomst aan de linkerkant. Daar tegenover is de zithoek en daarnaast de sanitaire ruimte. Met 7,25 is het de een na langste camper van de vloot.