Met de camper naar Italië

Italië is een boeiende lappendeken van regio's en culturen. Bergtochten maken in de Dolomieten, loom genieten van zon, heerlijk eten en drinken in Toscane, met open mond de kunstschatten aanschouwen in Florence en Rome, door nauwe straatjes manoeuvreren op Sicilië… Grote kans dat je bij vertrek verzucht: arrivederci Italia, we komen zeker terug.

Overnachten 

  • Overnachten in Italië kan op speciaal voor campers ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen en op campings. Kijk voor de camperlocaties op Campercontact.
  • Op de locaties van Agricamper
  • Overnachten in Italië kan op reguliere parkeerplaatsen, ook langs snelwegen.
  • Vrij kamperen is verboden en mag alleen met toestemming van grondeigenaar of lokale autoriteiten.

Algemene Informatie

Betaalmiddel Euro
Landnummer +39
Alarmnummers 112
Nederlandse ambassade

A: Via Michele Mercati 8, 00197 Rome
T: +39 06 32 28 60 01 (24/7 bereikbaar)

W: WhatsApp +316 8238 7796

E: [email protected]

Verkeersbureau

Bekijk voor meer toeristische informatie op deze website

Pechhulp

Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt. 

 

Verplicht meenemen

Een gevarendriehoek en veiligheidshesje is verplicht in Italië.

Voor andere benodigde documenten kijk in deze link van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

Wegen en verkeer 

Tol

Kijk voor informatie over tolwegen in Italië op Autostrade.

Je kan met credit card betalen en vaak met de Nederlandse bankpas (maestro), bij bemande poortjes ook contant. Het is van belang het ticket uit de automaat te accepteren om te controleren of de betaling is voldaan. Wanneer een betaling niet lukt, kun je hulp inschakelen door op de serviceknop te drukken. Doe dat, ook al gaat de slagboom na enige tijd toch open. De automaat kan dan een ticket uitgeven dat binnen 15 dagen alsnog betaald dient te worden. Dit kan bij een bemand tolpoortje of bij een 'Punto Blu' van Telepass of online bij Autostrade per I'Italia. Verloopt de betalingstermijn, dan krijgt de kentekenhouder een naheffing thuisgestuurd, vaak vanuit een incassobureau. Dit kan maanden of zelfs jaren na dato zijn. Omdat het niet om een strafrechtelijke boete gaat, maar een civiele of administratieve vordering, heeft een tolboete een andere verjaringstermijn dan een verkeersboete, namelijk 10 jaar. Het is dus zaak alle tolbonnetjes tien jaar te bewaren. Hier staan de tarieven voor le tunnel de Grand-Saint-Bernard.

In Noord-Italië is sprake van elektronische tolheffing, free flow genoemd. (De ringwegen A36 ten noorden van Milaan, de A60 ten zuiden van Varese en de A59 bij Como)
Op deze trajecten zijn geen tolhuisjes aanwezig, maar camera’s die de kentekens van voertuigen registreren. Binnen 15 dagen na gebruik van deze wegen moet je je registreren via apl.pedemontana.com en betalen. Alleen voor campers <3.500kg zijn er tolbadges die geschikt zijn voor meerdere landen (bijv. Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië).

Brandstof

  Type  Beschikbaarheid
Diesel

B7 (max 7% bio)

Goed

LPG   Goed (8000+ locaties)
E-laadpalen   Goed (25000+ locaties)

Je hebt een lpg-vulnippel (dish) nodig.

Rijden in winterse omstandigheden

​De regels verschillen per regio maar in het algemeen zijn winterbanden  en of  sneeuwkettingen verplicht in winterse omstandigheden en daar waar het met borden is aangegeven. Echter, als bij een ongeluk de camper niet voor winterse omstandigheden geschikt gemaakt is, kan de bestuurder (mede)aansprakelijk worden gesteld. In het Aostadal moeten tussen 15 oktober tot 15 april winterbanden worden gebruikt of sneeuwkettingen worden meegenomen. Voor Zuid-Tirol, de gemeente Bozen en op de Brennersnelweg zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden en van 15 november tot 15 april. Zorg ervoor dat je ook hier sneeuwkettingen meeneemt. Als de camper sneller kan dan de maximumsnelheid voor de winterbanden, dient er op het dashboard een duidelijk zichtbare sticker te zitten met deze maximum snelheid. Buiten het winterseizoen mag u dan zelfs helemaal niet meer met deze banden rijden. ​

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Italië:

  ≤ 3,5 ton
> 3,5 ton tot < 7,5 ton
Binnen bebouwde kom 50 km/u 50 km/u
Buiten bebouwde kom 90 km/u 80 km/u
Autowegen 110 km/u 80 km/u
Snelwegen

130 km/u

100 km/u

 

Flitspaalwaarschuwing

Flitspaalsignalering via de navigatie is verboden. Het aangeven van gevarenzones in een navigatiesysteem is wel toegestaan.

Verlichting

Buiten de bebouwde kom overdag en in tunnels is dimlicht verplicht.

Pech

Waarschuwingslichten aanzetten en vijftig meter achter de camper een gevarendriehoek zetten. Op de snelweg moet dit 100 meter zijn.  Iedere inzittende moet bij pech langs de weg staan en een veiligheidshesje dragen. Op autosnelwegen en doorgaande wegen is slepen verboden, behalve door een sleepdienst. 

Alcohol

De maximale toegestane alcoholpromillage in het bloed mag tijdens het rijden niet hoger zijn dan 0,5 promille. 

Lading

  • De lading mag maximaal 30% van de voertuig/aanhangerlengte aan de achterkant uitsteken.
  • De lengte van de aanhanger wordt berekend inclusief trekhaak en dissel. Lading moet zijn voorzien van een vierkant reflecterend bord. 
  • Er wordt beboet als het bord niet aan de Italiaanse richtlijnen voldoet. Een bord voor Spanje of de rest van Europa voldoet niet. Het bord moet van aluminium zijn gemaakt en voorzien van een goedkeuring van het Ministero Infrastrutture Trasport.
  • 's Nachts moet de lading worden voorzien van een rood licht indien de lading meer dan 1 meter naar achteren uitsteekt.
  • Ook een leeg of opgeklapt rek (dat nog uitsteekt) heeft een bord nodig.
  • Fietsen op een fietsrek mogen niet uitsteken in de breedte en als de lading de breedte van de camper bereikt zijn twee borden verplicht.
  • Gebruik je een witte kentekenplaat op de fietsendrager, dan moet daarnaast ook een ‘NL’ sticker zijn aangebracht.
  • Mogelijk vervalt deze verplichting weer na de zomer van 2024 voor dragers met een witte nummerplaat en achterlichten.

 

                                   

Milieuzones

Italië heeft meerdere milieuzones in grote plaatsen. Onder andere in Rome, Florence, Genua, Bologna en Milaan. In bepaalde steden kun je een dagticket / vignet kopen en afhankelijk van de milieuklasse toegang krijgen. 

Zones met beperkte toegang

Automobilisten kunnen in Italiaanse stadscentra een boete krijgen als ze een zone met beperkte toegang binnenrijden. Die is aangegeven met een bord 'Zona a Traffico Limitato' of 'ZTL-zone'. De boete wordt meestal geïnd door het incassobureau European Municipality Outsourcing dat wordt ingehuurd door de Italiaanse overheid. Bezwaar maken heeft alleen zin als de bestuurder kan aantonen niet ter plaatse te zijn geweest of als de bestuurder de boete pas ontvangt als er meer dan een jaar is verstreken. 

De zone is herkenbaar aan een vierkant wit bord met een rode cirkel ‘verboden in te rijden'. Verder staan er tijden en uitzonderingen op. Gemotoriseerd verkeer is in deze zones alleen toegestaan voor vergunninghouders. Doorgaans wordt er gehandhaafd met behulp van flitspalen. Vind hier zones met beperkte toegang.

Huisdier mee op reis

Invoereisen honden en katten

Honden en katten op reis moeten binnen de EU aan drie algemene voorwaarden voldoen.

Italië hanteert aanvullende regels. Zo zijn huisdieren jonger dan drie maanden niet toegestaan.

Kijk voor meer informatie per dier op de heldere en uitgebreide website van het Landelijk InfomatieCentrum Gezelschapsdieren.

  • Voordat je zomaar op pad gaat met je huisdier, moet je wel kennisnemen van alle regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.

Overige (camper)reistips

  • Ga vóór de reis na waar vulstations zijn of waar gasflessen te koop zijn. 
  • De aansluitschroefdraden verschillen per aanbieder. Zorg voor een Euro-vul- en aansluitset aan boord. 
  • In Italië wordt er gebruik gemaakt van stekkers met 3 pinnen (Type L). Platte ongeaarde stekkers passen wel. Gebruik anders een wereldstekker.

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.