Camperen in coronatijd

De extra maatregelen en reisbeperkingen vanwege het coronavirus wijzigen geregeld, zowel in Nederland als in het buitenland. Waar moeten camperaars rekening mee houden? 

Laatste update 29 november 2021

Camperen in Nederland in coronatijd

Met de camper weg

Campings en camperplaatsen in Nederland zijn open. Daar wordt flink gebruik van gemaakt, terwijl er minder plekken zijn als gevolg van de coronamaatregelen. Daarom is het verstandig - wanneer mogelijk - vooraf te reserveren. De NKC raadt aan de reis- en hygiëne-adviezen van de overheid geregeld te blijven raadplegen. 

Actuele informatie

- Informatie over het coronavirus en de actuele stand van zaken van het RIVM vind je hier.
- De regels en adviezen van de overheid vind je hier.
- Ook heeft de rijksoverheid een publieksinformatienummer 0800 - 1351 waar je terecht kunt met vragen over het coronavirus.

Camperen in het buitenland in coronatijd

Reisadvies

De Nederlandse overheid geeft per land een reisadvies met een kleurcode af. De codes geel en groen betekenen dat reizen naar deze landen niet wordt afgeraden. Alle EU-landen hebben de code geel. Wel kan het zijn dat deze landen zelf extra voorwaarden voor inkomende reizigers stellen, op straffe van een boete. Denk aan registratie, het tonen van een vaccinatiebewijs of een negatieve test en verplichte quarantaine. De reisadviezen kunnen dagelijks wijzigen, dus blijf ze volgen, ook wanneer je al in het buitenland bent.

Terug naar Nederland

Voor de terugreis naar Nederland gelden ook extra regels, zoals het kunnen tonen van een zogenaamd coronabewijs (vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs) als je uit een land met kleurcode geel of oranje komt. Ben je niet (volledig) gevaccineerd dan moet je je laten testen in het land waar je vandaan naar Nederland reist. Kijk voor locaties in het buitenland waar je je kunt laten testen op een Engelstalige pagina van Nederland Wereldwijd.

Ga je naar het buitenland, verdiep je dan van tevoren in de regels van het land van bestemming en/of doorreis. Overtreding van regels en voorschriften kan fikse boetes opleveren.

Actuele reisinformatie

Actuele reisinformatie en -adviezen van de Nederlandse overheid over de verschillende landen vind je op de site van Nederland Wereldwijd. Wil je meer gedetailleerde informatie over reizen naar en door Europese landen nalezen, dan is Re-open EU een goede bron. Je kunt ook de app Re-open EU in de App Store of Google Play downloaden voor je smartphone of tablet.

Van de omringende en veel bezochte landen hebben we de toegang tot de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet. 

Check je reisverzekering

Reisverzekeringen verschillen. Ook als het gaat om de vergoeding van kosten die je tijdens je reis maakt als gevolg van corona. Check daarom de voorwaarden van jouw reisverzekering. Wil je weten wat de reisverzekering van de NKC dekt, kijk dan op de reisverzekering-pagina. Hier staat een overzicht met de verschillende onderdelen van de reisverzekering en de kosten die afhankelijk van het reisadvies (groen, geel, oranje, rood) worden uitgekeerd.