Bekijk alle klusvideo’s

Zo kun je de kachel van de camper lakken

Je kan makkelijk zelf je front van de kachel opnieuw spuiten. We gebruiken daarvoor een hoogglans radiatorlak in een spuitbus. Een radiatorlak kan tegen hogere temperaturen dan gewone verf en zal niet gauw verkleuren. Met de spuitbus kunnen we ook mooi de lamellen lakken.
Er bestaan ook speciale hittebestendige lakken. Die zijn bedoeld voor echt hoge temperaturen, maar hebben als nadeel dat ze bij hoge temperaturen (120-200 graden) ingebakken moeten worden om helemaal uit te harden. Daarom is hier voor ons een radiatorlak beter geschikt.

Benodigdheden

  • Radiatorlak in spuitbus
  • Sterke reiniger/ontvetter
  • Fijn schuurpapier
  • Alcohol (eventueel)
  • Reinigingsdoekjes
  • Handschoenen
  • Masker voor schuren en spuiten

Omschrijving

Stap 1: Demonteer

Haal het paneel van de kachel. Trek de onderkant iets naar je toe tot deze los klikt. Nu til je het front op, de bedieningsknop (links) blijft staan op een as. Heb je rechts een functieknop, dan haal je hiervan zo nodig de elektrische kabels los.

Stap 2: Maak schoon

Zoals bij ieder lakwerk moet je eerst goed schoonmaken en ontvetten met een sterke reiniger. Voor het schoonmaken haal je eerst de kunststof delen uit de kap. Dat zijn de ringen rond de knoppen en het merkje.

Het frontpaneel bestaat soms uit twee delen, een gelakt deel en een geëmailleerd deel. Als je wilt kan je ze vooraf losmaken door aan de achterkant metalen clips te verwijderen. Wij hebben beide gedeelten als één geheel gereinigd en gelakt.

Stap 3: Schuur oppervlak

Daarna schuur je het oppervlak nog licht op met een fijnkorrelig schuurpapier (korrel 400-600) of een schuursponsje. Schuur zoveel mogelijk in één richting voor een mooi eindresultaat. Het schuurstof blaas je weg en daarna neem je het af met een vochtige doek. Je zal merken dat het emaille deel nauwelijks geschuurd kan worden. Reden te meer om goed te ontvetten.

Stap 4: Ontvet

Ontvet het te lakken oppervlak bijvoorbeeld met alcohol. Let op dat er geen stof meer ligt als je begint met spuiten.

Stap 5: Breng verf aan

Voor het spuiten schud je eerst de lak goed door. Als de kogel in de spuitbus hoorbaar wordt nog 3 minuten doorschudden. Gebruik een mondkapje als bescherming en handschoenen zijn ook handig.

Probeer de spuit even uit op een stuk karton en spuit dan de onderdelen vanaf 15-30 cm in, terwijl je voortdurend heen en weer beweegt langs het oppervlak. Let ook goed op in hoekjes of schuine vlakken zoals hier, dat die ook voldoende gedekt worden.

Breng niet te veel verf in één keer aan, want dan krijg je zeker lelijke zakkers. Voor een goede dekking en om een sterke dikkere laag te krijgen, spuit je het best 3 tot 4 lagen met een tussentijd van 15 tot 30 minuten om te drogen. Sommige lakken hebben een langere droogtijd nodig, dus lees dat vooraf even na.
Om verstopping van de sproeier te voorkomen kan je steeds na het spuiten de bus even op zijn kop houden en door te spuiten tot er alleen nog lucht uitkomt.

Stap 6: Plaats onderdelen terug

Na 24 uur is de lak volledig uitgehard en kan je het front terugplaatsen. Zet de onderdelen weer in elkaar en klik ze vast. Nu klik je het frontpaneel weer eenvoudig terug, waarbij je oplet dat de regelknop op de stang goed in de uitsparingen valt. Heb je een schakelaar rechts, sluit dan de contacten weer aan.
Denk er nog wel even aan om bij de eerste keer verwarmen de kachel langzaam te laten opwarmen zodat de lak nog wat verder kan uitharden.

Geniet nu weer lekker van je kachel.

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs campertechniek
via telefoonnummer 033 - 467 70 77. Of vul het contactformulier in.

Ontdek andere video's

Andere categorieën