Bekijk alle klusvideo’s

Hoe repareer je een gat in de tafel van je camper?

Je opent het bovenkastje en voor je het in de gaten hebt valt je favoriete Hollandse Pindakaaspot met een rotklap op tafel. Het gevolg is een buts in het blad. Een tafelblad is vanwege gewichtsbesparing hol en opgebouwd uit een toplaag, honingraatvulling en onderlaag.

Een specialistisch schadehersteller kan een schade aan een keuken- of tafelblad bijna onzichtbaar repareren. Maar zelf doen kan ook met onze instructievideo, het eindresultaat zal afhangen van de precisie van de klusser.

Benodigdheden

 • Sneldrogend plamuur (voorkeur epoxy)
 • Houtvuller (bij grote beschadiging) 
 • Plakfolie 
 • Fijn schuurpapier
 • Schuurmachine
 • Plamuurmes
 • Hobbymes
 • Rakel (vilt)

Omschrijving

Stap 1: Schuren

Voor een goede hechting van de afwerklaag schuren we het tafelblad op. Repareer je enkel de beschadigde plek, schuur dan alleen die plek iets op. Wij werken het hele blad af, daarom schuren we het hele oppervlak.

Stap 2: Gat vullen

Een gat in het holle tafelblad opvullen doe je met een houtvuller. Voor het vullen verwijder je eerst losse stukken van de toplaag en honingraat. Het doel van het vulmiddel is een vaste ondergrond creëren voor de plamuurlaag. Houdt rekening met de droogtijd van het vulmiddel.

Stap 3: Licht opschuren

Schuur het vulmiddel op als het volledig droog is. Zorg ervoor dat er een diepte van ca. 1mm blijft waarin het plamuur kan worden aangebracht.

Stap 4: Plamuren

Met een plamuurmes kan het plamuur aangebracht worden. Strijk het plamuur glad af, gelijk met de toplaag van het tafelblad. Laat het plamuur volledig uitharden. 

Stap 5: Folie knippen

De afwerking kan op verschillende manieren.

 1. Het hele tafelblad aflakken. Gebruik een harde tafellak in gewenste kleur.
 2. De beschadigde plek beschilderen volgens de tekening van het tafelblad. Dit vergt artistieke skills. Na het schilderen een beschermende lak aanbrengen.
 3. Folie over het hele tafelblad. Kies een hoogwaardige zelfklevende folie die kras-, vocht- en hitte-vast is.

 

Stap 6: Plamuur opschuren

De plamuur moet goed drogen. Krimpt de plamuur of ontstaan er barsten, herhaal dan het schuren en opnieuw plamuren. Zorg voor een licht opgeschuurd en egaal eindresultaat.

Stap 7: Folie afwerken

Wij gebruiken een folie voor de afwerking. Maak de folie met een schaar grof op maat.

Stap 8: Tafel nat maken

De folie is corrigeerbaar op een vochtige ondergrond. Spray het tafelblad met water. 

Stap 9: Folie opplakken

Maak een begin van de plakstrook los en leg dit op de tafel. Trek de plakstrook verder van de folie af terwijl het op de tafel wordt aangebracht. Het water en luchtbellen kunnen met een rakel onder de folie uitgestreken worden. Een rakel met een vilt-laagje voorkomt beschadiging van de folie. Werk vanuit het midden naar de randen van de tafel totdat alle luchtbellen zijn verwijderd.

Stap 10: Folie afwerken

Zit de folie goed vast dan kan je de randen afwerken. Gebruik een scherp hobbymes. Werk met vaste hand en voorzichtig, beschadig het tafelblad of jezelf niet. Hoe egaler de beschadiging is afgewerkt, hoe strakker het eindresultaat.

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs campertechniek
via telefoonnummer 033 - 467 70 77. Of vul het contactformulier in.

Ontdek andere video's

Andere categorieën