Bekijk alle klusvideo’s

Hoe krijg je de badkamervloer van de camper weer wit?

Na jaren trouwe dienst blijkt de polyester badkamervloer soms flink vergeeld te zijn. Hetzelfde kan gelden voor de wanden of het badkamermeubel. Als je geluk hebt, is met agressief reinigen voldoende effect te bereiken. Er zijn methodes met Dasty, chloor en waterstofperoxide. Die moet je met de nodige voorzichtigheidsmaatregelen toepassen en vooral niet verschillende middelen tegelijkertijd gebruiken. Als het al helpt, is het resultaat soms vlekkerig en blijft het niet langer dan één jaar mooi. Tevens schijnt het materiaal er broos van te kunnen worden. Niet handig dus voor een badkamervloer.

Vaak is de enige echte remedie: overschilderen. Je kan hiervoor gebruik maken van een DD lak. Deze 2-componentenlak hecht goed, is goed aan te brengen (bijvoorbeeld met kwast of roller), is slijtvast en goed UV bestendig. Behalve wit, zijn ook diverse andere kleuren leverbaar. Overigens worden ook kleine barstjes onzichtbaar door het overschilderen. Maar let op, heb je al lekkage en/of voel je de bak veel bewegen onder je voeten dan moet je wellicht de bak aan de onderzijde versterken en de ondergrond ondersteunen. Dat is veel ingrijpender en zullen we hier nu niet behandelen.

Benodigdheden

 • DD Lak hoogglans of zijdeglans in de gewenste kleur 0,5 kg 
 • DD lak ontvetter
 • DD lak kwastverdunner
 • Afplakband
 • Verfbakjes (2)
 • Schuimrollers
 • Roller houder
 • Schuurpapier (korrel 200-400)
 • Weegschaal (digitaal, minstens 1g nauwkeurig))
 • Mengspatels
 • Mengbekers
 • Optioneel ZF primer en veloursrollers

Omschrijving

Beschermingsmiddelen

Als je een beetje handig bent, kan je het lakken goed zelf doen, maar let wel op voldoende veiligheidsmaatregelen. Je werkt met chemische stoffen in een kleine ruimte, dus denk aan beschermingsmiddelen en een goede ventilatie.

 • Handschoenen (latex of nitril)
 • Veiligheidsbril
 • Stofmasker (schuren)
 • Dampmasker (lakken) 
 • Ventilator (aanbevolen)

Een dampmasker houdt ook de vluchtige dampen tegen. Verkrijgbaar als wegwerpmaskers of als masker met filters die je kan vervangen.

Stap 1: Maak schoon en ontvet

Maak de ondergrond goed schoon met de speciale ontvetter. Doe dit vóór het schuren, anders schuur je het vet en vuil juist in de groeven. Vergeet niet je beschermingsmiddelen: handschoenen, bril en het speciale dampmasker!

Stap 2: Schuur op

Ruw de ondergrond op met een niet te grof schuurpapier (korrel 200-400). Je hoeft niet veel te schuren, licht opruwen is genoeg. Gebruik hier een stofmasker. Veeg of zuig daarna de stofresten weg en neem het nog even af met een vochtige doek met wat ontvetter.

Stap 3: Plak randen af

Plak de randen af met schilderstape. Geef extra aandacht aan de afvoer. Als het afvoerrooster niet los kan, moet je het nauwkeuring langs de rand afplakken.

Optioneel: Breng primer aan

Voor een extra goede hechting kan je eerst nog een primer aanbrengen. Dat helpt ook goed voor het vullen van haarscheurtjes. Gebruik van primer is aanbevolen op metaal en kunststof, maar bij polyester niet noodzakelijk. Het werk is vergelijkbaar met het aflakken uit Stap 4.
Als je géén primer aanbrengt, ga dan door naar stap 4.

Primer aanmaken
Voor één vierkante meter maken we circa 200 gram ZF primer aan, dat is inclusief zo'n 50 gram voor roller, kwast en bakje. Voor twee vierkante meter heb je dus ongeveer 350 gram nodig. Roer eerst de basiscomponent goed door en weeg het af. Voeg de juiste hoeveelheid verharder toe volgens de gebruiksaanwijzing (opnieuw nauwkeurig afwegen) en giet dit na grondig mengen in je verfbakje.

Primer aanbrengen
Breng de primer aan met de velours roller op de houder. Voor moeilijke hoekjes kan je ook de kwast gebruiken. Verwijder de afplaktape voordat de primer uitgehard is. Laat nu 24-36 uur uitharden (zeker bij lage temperaturen van 10-15 graden is 36 uur noodzakelijk).
Gebruik als beschermingsmiddelen: handschoenen, bril en een dampmasker.
Voor je gaat aflakken kan je opnieuw afplakken met schilderstape.

Stap 4: Maak aflak aan

Maak per vierkante meter circa 250 gram aflak aan. Dat is de eindhoeveelheid, in ons geval mengen we 156 gram basiscomponent + 78 gram verharder + 16gram verdunner. Houd je hierbij aan de gebruiksaanwijzing. 

Roer eerst de basiscomponent goed door en weeg die dan pas af. Voeg daarna de verharder toe (opnieuw nauwkeurig afwegen). Roer het rustig door, zonder bellen te slaan, ook langs de zijkant en onderkant van het bakje. Laat de 2 componenten nu 30 minuten op elkaar inwerken (behalve als als het warmer is dan 25 graden). Voeg hierna 5-10% verdunner toe, roer opnieuw goed door en giet de lak daarna in je verfbakje.

Stap 5: Breng aflak aan

Breng de lak gelijkmatig aan met de schuimroller of kwast, vooral voor hoekjes en randen is de kwast misschien handiger. Direct daarna nog een keer narollen of kwasten voor een mooi resultaat. Maak lange streken, zoveel mogelijk in dezelfde richting. Omdat de lak hard wordt, kan je de afplaktape het beste weghalen voordat de lak helemaal uitgehard is. Pas op dat de tape niet op het net gelakte deel terecht komt. Voor een dikker en gladder resultaat kan je meerdere lagen aanbrengen.

Na 2 uur is de laag al stofdroog en kan je op dezelfde manier een volgende laag aanbrengen. Als je langer dan 24 uur wacht moet je vóór je opnieuw aflakt, de laag eerst iets opruwen met een fijn schuurpapier (korrel 400 of hoger) en weer stofvrij maken. Na 2 dagen kan je de ondergrond belasten, maar pas na een week is maximale sterkte bereikt.

Beschermingsmiddelen: handschoenen, bril, dampmasker

Eindresultaat

Zo ziet dan het eindresultaat eruit, helder en fris. Alleen de afplakband moet nog worden losgenomen.

Op dezelfde manier kan je ook kunststof wanden, de wasbak of zelfs de binnenkant van je vergeelde buitendeur weer opknappen. Voor de durfal zijn er ook felle kleuren beschikbaar, voor een flitsend interieur.