Bekijk alle klusvideo’s

Mijn koelkast doet het niet, wat is er defect?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor de absorptiekoelkast niet koelt op gas. Na het doorlopen van deze foutanalyse weet je de oorzaak van het koelprobleem. Vervolgens bieden we verschillende oplossingen waarmee het probleem kan worden verholpen.

Werkt de koelkast op gas wel, maar op 12 en/of 230 Volt niet? Een defect in de aansluiting, zekering of verwarmingselement de oorzaak zijn. Controleer dit zelf of schakel een expert in, deze foutanalyse is gericht  op het gassysteem.

Omschrijving

Check 1: Is er gas beschikbaar?

Om te achterhalen of het probleem bij de gastoevoer ligt, onderzoek je de volgende zaken. Is er een afsluiter in de toevoerleiding en staat deze open? Staat de koelkast op de gasstand? Wanneer je een gaspitje van het fornuis wel kunt laten branden is er voldoende gas beschikbaar in de fles. 

Lukt dat ook niet, dan zou de gasfles leeg kunnen zijn of staat de hoofdkraan van de fles dicht. Ook kan een gasbeveiliging de gastoevoer blokkeren zoals de crashsensor of de EFV (Excess Flow Valve). Die kan je vaak weer openzetten door het indrukken van een klein knopje bij je gasdrukregelaar. De knopjes kunnen zwart, groen, maar ook geel zijn. Controleer deze punten.

Check 2: Werkt de ontsteking?

De brander wordt ontstoken door een vonkje van de elektrische ontsteker. Bij het indrukken van de bedieningsknop (of afhankelijk van koelkastmodel, het indrukken van de ontstekingsknop) zouden er vonkjes moeten ontstaan. Zijn er geen vonken zichtbaar/hoorbaar dan zou de ontsteker defect kunnen zijn.

Goed om te weten: meestal gebruikt de ontsteking stroom van de accu. Dus als je huishoudaccu echt helemaal leeg is, doet je ontsteking het ook niet.

Een controle kan je uitvoeren door met een aansteker de gasvlam te ontsteken. Denk aan je veiligheid! Je kunt door verwijderen van het onderste rooster de brander bereiken en een aansteker bij de brander houden terwijl de bedieningsknop wordt ingedrukt. Als er dan wel een vlam ontstaat en blijft branden als de bedieningsknop (na 30sec) wordt losgelaten, dan ligt de oorzaak bij de ontsteker. Verzeker je ervan dat het puntje van de elektrode zich 3 millimeter van de brander bevindt. Een slecht contact in de aansluiting tussen de elektrode en ontsteker kan ook de oorzaak zijn.

Check 3: Ontstaat er ontbranding?

Is er gastoevoer en een ontstekingsvonk maar geen vlam, dan zou onvoldoende zuurstoftoevoer een oorzaak kunnen zijn. Dit is te verhelpen door het reinigen van de brander. Zie hier hoe je de gasbrander reinigt.

Check 4: Blijft de vlam branden?

Als er een vlam zichtbaar is, maar de vlam dooft zodra je de bedieningsknop na 30sec loslaat, controleer je de werking van de thermokoppel. Door verhitting zorgt de thermokoppel ervoor dat de gasklep open blijft staan bij het loslaten van de bedieningsknop. Zie hier hoe je thermokoppelproblemen oplost.

 

Oplossing

Als het goed is, brengt deze foutanalyse je tot de oorzaak van het koelprobleem bij de absorbtiekoelkast. Na het volgen van onze video's met de juiste oplossing kan je de koelkast in de camper weer gebruiken. Wees je ervan bewust dat een absorptiekoelkast een vrij lange aanlooptijd heeft. Brandt er wel een vlam, controleer na 2 uur of de koelkast kouder wordt. Koelt hij wel, maar onvoldoende bij warme omgevingstemperaturen, dan kan je een hulpventilator installeren. Lees hier uitgebreide informatie over de werking van je camperkoelkast.

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs campertechniek
via telefoonnummer 033 - 467 70 77. Of vul het contactformulier in.

Andere categorieën