Roadtrip door Australië - deel 1 Western Australia

Tekst en foto's - Sjoerd Cats

Onze reis gaat van Perth door Western Australia naar Darwin en Alice Springs met als uiteindelijk doel Port Douglas bij Cairns, waar onze dochter zich heeft gevestigd. Een bezoek aan haar combineren we met een camperreis door het minder bekende westen en noorden van Australië. Hier een beeldverslag onze reis.

20190824 G7 P1000025 26 Perth


West-Australië is zo groot als West-Europa: van Denemarken tot Portugal en Italië. Er wonen slechts 2,7 miljoen mensen. Twee miljoen daarvan wonen in Perth aan de Swan River.

Over borgsom, extra verzekering en eigen risico

Bij huurauto’s en -campers wordt altijd geprobeerd om een extra dure of zelfs peperdure verzekering af te sluiten waarna het grote eigen risico en de navenant hoge borgsom lager of nihil is. Onheilspellende schadevoorbeelden worden genoemd om zo’n verzekering nog snel even te slijten bij het afhalen van de camper. Wij doen dat nooit en hebben zo al grote bedragen bespaard. Nu gebeurde het echter meteen de eerste avond dat ik op de camping een deuk in de deur reed. Een carrosseriebedrijf schatte de schade op AU$ 1000 (ongeveer € 600) en zou er drie dagen voor nodig hebben. Wij zijn met het deukje doorgereden en hebben de schade gemeld bij de inlevering van de camper in Cairns. Inderdaad werd een bedrag rond AU$ 1000 van de borgsom ingehouden. De extra verzekering zou echter meer gekost hebben, waarna  de schade nog steeds onder het eigen risico zou zijn gevallen.
Advies: Bekijk thuis op de website van de verhuurder in alle rust de extra verzekeringen. Ga na welk risico je zelf kunt dragen en hou rekening met je eigen rijervaring en schadeverleden.

The Pinnacles National Park. We kopen hier de 4 weken geldende WA Holiday Park Pass. De Pinnacles biedt een surreëel landschap gevormd door een oerwoud van versteende boomstammen. De rondwandeling is prachtig en de rondrit met de camper doet er niet voor onder.

In Geraldton serveert het Freemasons Hotel een heerlijke lobster, vers uit de vishaven. Hotel staat in Australië voor kroeg en het is een bijzondere ervaring om zo’n gerecht te eten in een rauwe kroeg met bier uit een rij pompen en enkele tv-schermen met nieuws en sport. De lobster is ver-ruk-ke-lijk.

Het Museum of Geraldton is voor het grootste deel gewijd aan de VOC schepen de Batavia, de Vergulde Draeck en de Zuytdorp, die alle drie op de West Australische kust zijn vergaan. In het museum staat prominent de poort voor de stad Batavia, die als ballast in het VOC schip de Batavia lag en hier is geborgen. De tabaksdoos van een VOC-er is bij de Aboriginals van hand tot hand gegaan en uiteindelijk in het museum terecht gekomen.

De woeste Indische Oceaan kust van Kalbarri National Park.

Natures Window en de Murchison River in Kalbarri National Park.

Socialisen met een local tijdens het BYO happy hour op de camping van Bullara Station.
BYO = Bring Your Own alcoholische versnapering. Station = Gigantisch grote veehouderij.

Toiletruimte onder de watertank op Bullara Station.

Roadtrain.

24 uurs camperplaats langs de weg. Onze buurman John, motorliefhebber, weet nu dat hij, op bezoek bij familie in Lichtenvoorde, niet alleen naar de TT van Assen, maar ook naar de Zwarte Cross moet.

Kilometerslange ijzerertstrein in de roestbruine Hamersley Range.

Heerlijke zwemplas onder de Fortescue Falls in het verder kurkdroge Karijini National Park.

Zonsondergang bij Broome.

Ineens wordt de Great Northern Highway erg small omdat de oude houten brug nog sterk genoeg is om een road train te laten passeren. Tegenliggers zijn toch zeldzaam.

De Boab Prison Tree bij Derby en, onder, de grootste Boab op een parkeerplaats langs de weg.

De Geikie Gorge in de Fitzroy River. Veel fauna, waaronder deze relatief ongevaarlijke zoetwater krokodil.

Lunch langs de Great Northern Highway in een onmetelijke droge vlakte. Pas ruim na 12 uur ‘s middags, als de zon niet meer loodrecht boven staat, want pas dan geeft de camper enige schaduw. Het is heet!

De Jabiru of Zwartnek Ooievaar bij Kununurra, een groene oase dicht bij de grens met de Northern Territory.

De grensovergang van Western Australia naar de Northern Territory.