Op stap in wandelwalhalla Rivierenland

Zwervend met de camper door Rivierenland gaat het al snel pontje op, pontje af. Over de Lek, Linge, Maas of Waal. Onderweg stuit je met dank aan de dijken op prachtige landschappen, waar je haast vanzelf in je wandelschoenen schiet.

Eerst een topografische opfrisser: Rivierenland vind je midden in Nederland en bestaat uit de Betuwe, Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. De drie regio’s vormen samen één karakteristieke streek met kleurrijke boomgaarden vol bloesem of fruit, slingerende dijken, uitgestrekte uiterwaarden, forten en kastelen, pietepeuterige dorpjes en authentieke stadjes.

De klompenpaden in

In dit gevarieerde gebied kom je te voet op de mooiste plekken. Dus hup, de paden op, de lanen in. Of beter gezegd: de klompenpaden op. Rivierenland heeft deze (grotendeels) onverharde paden in overvloed, waar je wandelt over historische tracé en dwars door boerenland en landgoederen.

Een klompenpad vlak bij de Lek in Culemborg © Stichting Bureau Toerisme

Stevige wandelschoenen zijn onmisbaar en een avontuurlijke instelling is ook mooi meegenomen. Want om bij de best bewaarde geheimen te komen, moet je soms hekjes overklimmen of balancerend op een loopplank een sloot oversteken. En dat dit juist de charme ervan is, voel jij natuurlijk op je klompen aan.

Pootje baden met koeien
Ook niet alledaags zijn de zogeheten struinroutes: wandelingen door bloemrijke uiterwaarden en pal langs het water. Volg bijvoorbeeld het slingerende spoor van de Waal van Zaltbommel naar Varik of struin door de Moringerwaarden bij de Maas. 

Ook aan de Lek is het heerlijk struinen © Marc Erwich

De rustgevende routes leiden je door een ongerept rivierenlandschap dat je deelt met grazende paarden en pootjebadende koeien. Uitrusten doe je op een zandstrand(je), terwijl je uitkijkt over passerende boten. Zelf hop je af en toe het water over via een voetveer en ervaar je Rivierenland in optima forma.

Cherry picking
Sinds 2021 is Rivierenland een wandelattractie van formaat rijker: het Betuwepad. Dit lusvormige streekpad van 150 kilometer begint en eindigt in Tiel, ‘hoofdstad’ van de Betuwe. De route telt twaalf etappes en leent zich perfect voor cherry picking. Letterlijk. Het pad loopt immers door de ‘Fruittuin van Nederland’, dat elk seizoen een ander gezicht toont. In de lente wandel je door een witroze bloesemzee, in de (na)zomer hangen de boomgaarden vol fruit en ‘s winters zwoeg je over de ruige kleibodem.

De kleurrijke Betuwse boomgaarden in bloei © Stichting Bureau Toerisme

Tip: pik als het even kan de romantische en autovrije Appeldijk mee tussen Tricht en Heerlijkheid Mariënwaerdt, waar je aan de oevers van de traag meanderende Linge kilometerslang tussen de rijen goudreinetten slingert.

De idyllische Appeldijk nabij Geldermalsen © Marc Erwich

Stad en land
Afwisseling houdt het wandelleven leuk. Maak daarom ook een stadswandeling door een van de historische plaatsen in Rivierenland. In Culemborg bijvoorbeeld, een sfeervolle Vrijstad aan de Lek met een prachtig middeleeuws centrum.

De Markt in Culemborg © Marc Erwich

Of duik vlak bij de Linge in de koninklijke geschiedenis van Oranjestad Buren, een vestingstadje waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Zuidelijker schittert Zaltbommel als een juweel aan de Waal en tref je een centrum met een roemrijk verleden en bruisend heden.

Tip: wil je de mooiste plekjes ontdekken en de meest bijzondere verhalen horen? Laat je dan rondleiden door een gids.

Routekaart

In Rondje zwerven in het magazine Kampeerauto 3-2022 lees je meer over Rivierenland. De gpx-routebestanden zijn gebaseerd op dit artikel.

GPX-Routebestanden

Meer informatie over het downloaden van gpx-bestanden staat hier

Tekst: Marc Erwich