Noord-Limburg

Tekst: Jan van Putten Foto's: Jan van Putten, Johan Bakker, Don Swami e.a.

Als je bijna met je voeten in de IJssel bent geboren en opgegroeid aan de oevers van een drukke Nederlandse rivier, is het geen wonder dat water blijft trekken. Camperen en fietsen aan het water is voor ons de ideale combinatie. Dit keer gaan we naar Noord-Limburg, waar we keer op keer stuiten op sporen van een rijk verleden.

Afferden

Onze eerste stop is in Afferden, een leuk gelegen dorp aan de Maas. We rijden in de richting van Siebengewald, nog net in Nederland, op de grens met Duitsland. Een paar kilometer buiten Afferden passeren we de alleen op afspraak toegankelijke ruïnes van het veertiende-eeuwse Kasteel Bleijenbeek, ooit de woonplaats van de beroemde en beruchte Maarten Schenck van Nijdeggen, bekend uit de Tachtigjarige Oorlog.


Op het landgoed Bleijenbeek vinden we het Nederlands Golfmuseum. Dat biedt een unieke kijk op de geschiedenis van de golfsport in ons land. Heel bijzonder vinden we ook wel de Nachtwacht 2.0, waarin internationale topgolfers de plaats van Banninck Cocq en zijn mannen innemen. Gemaakt ter gelegenheid van 100 jaar Dutch Open. En dit alles is gratis toegankelijk. En voor ons niet onbelangrijk: er is een prima camperplaats.

> Nederlands Golfmuseum
> Kasteel Blijenbeek

Reindersmeer

Overal langs de Maas hebben zand- en grindafgravingen plaatsgevonden. In 1959 begon men ten behoeve van de betonindustrie met het graven van het Leukermeer, gevolgd door het grotere Reindersmeer. Dat heeft soms verrassende nieuwe natuur opgeleverd.


We maken een fietstocht rond de beide meren, die via een sluis in rechtstreekse verbinding staan met de Maas. Die sluis is overigens iets bijzonders. Daar vinden we het bezoekerscentrum van Nationaal Landschap De Maasduinen. Dat centrum staat daar niet, het hangt aan de sluis. Van daaruit heb je een fantastisch uitzicht over het meer en de verbinding met de Maas. Wij helaas niet, want vanwege corona is alles dicht. De vele wandeltochten die hier zijn uitgezet, vinden we allemaal te lang. Te laat ontdekken we dat we de langste route hadden kunnen halveren door de trekpont over het meer te nemen. Watersport in welke vorm ook is op het Reindersmeer niet toegestaan. Voor varen, vissen en zwemmen kun je terecht in het Leukermeer.

> Bezoekerscentrum De Maasduinen

Boxmeer

We wippen even de grens met Brabant over. Naar Boxmeer. Al wandelend door het centrum raken we onder de indruk van de ouderdom van de plaats. In 1270 gaf de graaf van Gelre het gebied Meer in bruikleen aan Jan Boc van Mere. We komen in de Steenstraat langs de
Sint-Petrusbasiliek. Het naastgelegen karmelietenklooster dateert uit 1653 en is daarmee een van de oudste gebouwen. Uit dezelfde tijd stamt het kasteel, sinds 1896 in gebruik bij de Congregatie van de Zusters van Julie Postel. Het kasteelmuseum is helaas maar zeer beperkt toegankelijk. Dat Boxmeer een Maasdorp is, met alle gevaren van dien, blijkt uit het feit dat de kapel van het kasteel gewijd is aan Johannes Nepomuk, de Tsjechische heilige die bescherming moet bieden tegen verdrinkingsgevaar. Via de oudste lindeboom van Nederland in Sambeek – naar schatting tussen 350 en 500 jaar oud – fietsen we terug. Weer aan de Maas terug kunnen we natuurlijk het imposante sluizencomplex tussen
Sambeek en Afferden niet missen.

> Toerisme Boxmeer
> Sluizencomplex Sambeek - Afferden
> Veerdienst Afferden - Sambeek

 

Kessel

Vanaf de prachtige camperplaats in Kessel fietsen we in een paar minuten naar het dorp. We passeren de Sint Anthoniusmolen uit 1800. Vanwege corona moeten we het helaas doen met de buitenkant.


Eigenlijk moet je Kessel benaderen vanaf de andere kant, vanaf de Maas. Dan zie je het best waarom het dorp zich als romantisch Maasdorp afficheert. Vlak voor de veerpont naar Beesel slaan we linksaf het Veersepad in, dat naar de pleinen Onderste en Bovenste Markt leidt. In het oude centrum bevindt zich het ensemble dat de skyline van Kessel vormt: Kasteel de Keverberg en de neogotische Onze-Lieve-Vrouwe-Geboortekerk, ontworpen door Pierre Cuypers, bekend van het Rijksmuseum en Amsterdam CS. Kasteel de Keverberg, met restanten uit de negende eeuw, werd aan het eind van de Tweede Wereldoorlog door Duitse troepen in brand gestoken. Met een verbluffende combinatie van middeleeuwse restanten en moderne architectuur is hier nu
een evenementen- en vergaderlocatie gevestigd.

> Toerisme Kessel
> Veerdienst Kessel - Beesel

Baarlo

We fietsen van Kessel in noordelijke richting langs de Maas, naar kastelendorp Baarlo. Had Kessel drie kastelen, Baarlo heeft er zelfs vier, als je Huize Roffaert meetelt.


Vlak voor de Markt, aan – hoe kan het anders – de Baron van Erplaan, ligt Kasteel d’Erp. Samen met de prachtig gerestaureerde watermolen en het achtergelegen bos vormt het een charmant geheel. Op het terrein bevindt zich De Sprunk, de uit de middeleeuwen daterende wasplaats. Vanaf hier leidt een twee kilometer lange wandelroute langs werken van de beroemde Japans-Amerikaans-Nederlandse beeldhouwer Shinkichi (George) Tajiri, onder meer bekend van zijn knoopsculpturen. Zeer de moeite waard! Aan deze knopen dankt Baarlo de naam Knopendorp. Even buiten het dorp ligt Kasteel De Berckt. Op de restanten van een zestiende-eeuws kasteel is hier in de negentiende eeuw een landhuis gebouwd, dat nu een congrescentrum met golfbaan is. Kasteel De Raay is nu een hotel.

> Skinkichi Tajiri

Steyl

Vanuit Baarlo fietsen we naar de Maas terug. Aan de overkant van de Maas ligt Steyl. Is Baarlo een kastelendorp, Steyl heet het kloosterdorp. Er zijn maar liefst vijf kloosters. De veerpont van Steyl naar Baarlo vormt dus met recht de verbinding tussen de kerkelijke en de wereldlijke macht.


Als we de veerpont af fietsen, komen we direct rechts in het dorp de Jochumhof tegen. In deze botanische tuin werden missionarissen op hun werk voorbereid door ze kennis te laten maken met tropische planten. Want, zoals een van de broeders ons vertelt, er is bijna geen geestelijke die buiten Nederland werkt, die niet hier zijn opleiding hee gehad. We mogen het missiemuseum niet in vanwege corona, maar de plaatjes die we ervan zien doen ons watertanden. Wij komen in betere tijden vast nog een keer terug.

> Veerdienst Steyl - Baarlo
> Missiemuseum

 

Overnachten

Camperplaats Landgoed
Bleijenbeek, Afferden
47864
Camperplaats Kessel, Kessel 48677

De sitecodes verwijzen naar locaties op Campercontact.com.