Naar Limburgs glorie

Door Leo van Dooren (tekst en foto's)

We trekken er de donkere dagen voor de kerst nog even op uit, naar het mooie Limburg, om in Nederland het buitenlandgevoel te beleven. Valkenburg, met zijn mergelgrotten en de Cauberg, is Limburg op zijn fraaist, zelfs bij slecht weer.

Bij aankomst in Valkenburg miezert het en bij vertrek plenst het. Desondanks beleven we er twee heerlijke dagen en is onze stemming allesbehalve druilerig. Niet in het minst dankzij de prima overnachtingsplek, hoog boven het stadsgedruis. Het steile pad naar camping Den Driesch  leidt eveneens naar Camperplek Valkenburg, zodat een keuze ter plekke mogelijk is.

Uitbreiding camperplaats

De beide terreinen worden door Bas en Hannie Halmans beheerd en Bas weet ons te melden dat de camperplek voor dertig campers vanwege het succes met vijftien plaatsen wordt uitgebreid. Omdat we een verblijf van slechts twee nachten hebben gepland, kiezen we voor de camperplek, die eigenlijk nauwelijks onderdoet voor de fraaie terrassencamping, die uitzicht biedt op het Geuldal.

Naar Limburgs Glorie CamperplaatsCamperplaats bij de kasteelruïne

Overdekte activiteiten

Omdat het miezeren via plenzen tot storten is overgegaan, kiezen we voor zo veel mogelijk overdekte activiteiten. Geen probleem in dit toeristenstadje, met zijn vele mergelgrotten. Een bezoek aan de kerstmarkt in de Fluweelengrot brengt ons helemaal in winterse kerstsferen.

Kerstmarkt in de Fluweelengrot

House on the hill

Drie uur later wandelen we met de plu op naar het centrum, waar de overdekte en verwarmde terrassen ons gastvrij verwelkomen voor de lunch. Later in de Wilhelminagrot geven de zandsculpturen een totaal andere kerstsfeer. Zo vliegt de dag om en komen we toch redelijk droog in ons warme house on the hill.

Kasteelruïne

De volgende dag begint zowaar droog, zodat we besluiten om met de stoeltjeslift naar beneden te zoeven.

Uitzicht vanuit de stoeltjeslift

Een wandeling door het stadje leidt ons langs historische plekjes met verrassende kunstvoorwerpen en biedt zicht op de hooggelegen kasteelruïne, met een historie die teruggaat tot de elfde eeuw.

Zonniger tijden

Helaas, de droge tijden zijn van korte duur, maar een middagje zwemmen en fitnessen in het multifunctionele centrum de Polfermolen is goed voor een mens en inbegrepen bij het tarief voor de camping en de camperplek. Omdat de weergoden hebben besloten nog een tijdje boos te blijven op de mensheid, laten we andere activiteiten, zoals de Cauberg op fietsen en wandelen in de prachtige omgeving, aan ons voorbijgaan en rijden we de volgende ochtend weer naar beneden. In afwachting van zonniger tijden.

Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr. 9 2015.