Laat die schotel toch lekker thuis!


- Door Martijn Lamme

Begrijp jij het nou? Duizenden kilometers leggen we af om nieuwe streken te ontdekken of geliefde plaatsen terug te zien. Wat een avonturiers zijn we toch. We dromen niet, maar we leven om te genieten. Maar 's avonds... dan gaan de schotels omhoog en de gordijnen omlaag.

Je zal toch maar missen dat Gaston net jouw rijtjeshuis passeert, of terechtkomt op de postcode van je beste vriend. 's Avonds zijn we weer gewoon net als thuis op het gebloemde bankstel. Dan is die net ontdekte omgeving niet meer interessant, tenzij het een boom of een ander obstakel betreft dat de satellietontvangst hinderlijk verstoort. Want dan gaat er meteen een negatieve beoordeling naar Campercontact.

satellietschotel camper

 
Jazeker, ik heb ook een tv'tje in de camper en we kijken af en toe een dvd. Laatst nog D-day, toen we aan het strand stonden in Normandië. Maar de schotel ontbreekt. Ik probeer bij elke stop even of er lokale kanalen te ontvangen zijn en ben dol op nieuws en weer van de regio waar we zijn. Maar Nederlandse televisie? Ik moet er niet aan denken. Wat voegt dat nou toe aan je vakantie? 

Piepende transistorradio's

Oké, vroeger, toen wilde ik toch wel elke dag even contact met het vaderland. Over de hele camping schalde uit piepende transistorradio's de snaterende stem van Pelleboer die vertelde hoe het weer in de Pyreneeën zou worden en wellicht werden we wel opgeroepen door de ANWB Alarmcentrale. Of misschien wij niet, maar wel die andere Nederlanders op de camping, want de kentekens werden erbij genoemd. Als de Postcodeloterij al had bestaan, zouden misschien ook wel de winnende codes zijn omgeroepen. Maar Nieuwslijn Europa werd overbodig door telefoon, tablet of laptop.

Begrijp jij het nou? Wie wil er nou toch een schotel op z'n dak? Laat 'm toch gewoon lekker thuis. Scheelt ook een hoop frustratie, want ontvangstproblemen zijn definitief verleden tijd.

Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr. 7 2015.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Reisverhalen met de tags: TV, Satellietschotel.

Reacties


Die ervaring hebben wij ook wel ,zodra de camper staat vliegt de schotel omhoog en of ze er nu wel of niet zijn iedereen kan meekijken .Natuurlijk is iedereen hier vrij in .
Wat gezelligheid betreft vinden wij die inderdaad op camperplaatsen wel een stukje minder maar dat komt waarschijnlijk dat iedereen nooit lang op dezelfde plaats staat met een caravan sta je zo een paar weken en ja dan heb je meer contakt , maargoed wij hebben nog niet zolang een camper en hebben veel plannen dus we zien wel.
Het is toch fijn dat men de vrijheid heeft om te doen wat men zelf prettig vind.
Wat ik wel jammer vind, is dat er met camperaars bijna geen contact is te krijgen, soms komt het tot een gesprekje als je bezig bent om weg te gaan, dat is dan wel aan de late kant.
het lijkt mij dat mensen met een camper erg op zichzelf zijn, is ook niet erg, maar de gezelligheid op de verblijfplaats,is vaak ver te zoeken.ik mis het wij camperaars gevoel een beetje.uitwisselen van leuke plekjes en bezienswaardigheden zou toch een mooie gelegenheid zijn om met elkaar in gesprek te komen. ook hebben we elkaar soms gewoon nodig.
toch wens ik iedereen zijn eigen plezier hoe dan ook
groet, rail
Helemaal ONEENS
Laat iedere camperaar toch vrij; als iemand de hele dag TV wil kijken of de hele dag boeken wil lezen of wil mountenbiken of jeu de boules; SO WHAT ! wie ben ik om daar wat van te vinden! Met zo'n verhaal schiet niemand iets op.
Alleen maar bladvulling van dit interessante NKC blad.

Jaja, bijna niemand van de reageerders kijk TV, maar waar ik ook komt zie ik uitgeklapte schotels richting Astra 3.
Ook ik kijk, wanneer het buiten fris is, graag TV. Ik ga niet met een dikke jas buiten zitten met een glu-wijntje daar ikniet voor niets een camper heb gekocht met alle gemakken van dien.
Wanneer de zon schijnt en het 's avonds buiten goed toeven is zit ik liever bij een kaarsje, nippend aan een wijntje en zonder TV... ook heel gezellig.

Mvg, Dirk
Helemaal mee eens.
We treffen soms camperaars die de hele CP overgaan om te kijken waar ze goede ontvangst hebben. We kregen laatst de vraag of we "uit overtuiging geen TV hebben". (?). Nee we lezen graag een boek of kijken een filmpje (welke we thuis hebben opgenomen) op onze laptop. Af en toe even via het mobile netwerk of Wifi kijken hoe het in de wereld (meestal een grote ellende - dus snel vergeten) en onze (klein) kinderen gaat. Het zou een stuk gezelliger op de CP's zijn als niet iedereen 's avonds in zijn eigen hokje zou kruipen.

Janjet
Grappig: ook wij hebben geen schotel en genieten van de wandeling met de hond[jaja!]; een spelletje, een boekje lezen.
Maar,... ik lees geen reacties van mensen die hoe-dan-ook-een-satelliet-moeten-hebben! Uhh: schaamte voor deze eerste levensbehoefte?
Wel een schotel en TV maar al 7 jaren geen abonnement meer. TV nog geen moment gemist tijdens camperreizen.
Na jarenlange problemen met onze Satenne schotel was ik het helemaal zat. Nu vindt de schotel geregeld geen satellieten meer. Ik wilde geen tijd en geld meer besteden aan deze miskoop. In een nieuwe schotel van ca. 2500 euro heb ik ook geen zin. Dus abonnement Canal Digitaal opgezegd en nu kijken we (als de schotel het doet) zonder kosten naar BVN (zendt een aardige mix van programma’s uit) of via (mobiel) internet kort tv. We kijken dus selectiever tv en lezen meer boeken of spelen een dvd en dat bevalt goed.

Gedeeltelijk mee eens. Inderdaad je hoeft niet ver weg te rijden om dan weer allerlei Nederlandse televisieprogramma's te bekijken, dus kijk selectief. Er gaan bij ons dagen voorbij zonder gebruik te maken van de schotel, maar af en toe een Nederlands journaal en afgelopen zomer in Engeland, geen goed weer 's-avonds koud, dan ook wel eens Jinek.
Wil
Ook helemaal mee eens . Heb een schotel op mijn camper maar die zat er al op heb een Duitse receiver dus alleen gratis vreemde zenders . Als we op pad zijn met de camper wil ik helemaal geen nieuws of Nederlandse zenders ontvangen . Heerlijk een paar weken zonder NPO RTL en SBS enz.
Maar het is wel stil op de camperplaatsen na de avond maaltijd . Wat mij betreft is Satelietschotel de slechtste uitvinding ooit voor het Kampeer gebeuren .
Helemaal mee eens. Via je telefoon en iPad kun je ook tv ontvangen en nieuws zien. En waar blijft de gezelligheid van een praatje maken met de buren als die met airco binnen tv zitten te kijken?
veel interacties toegewenst
Marion