Klare wijn in Brabant

Brabanders hebben de naam bourgondisch, gul, gemoedelijk en gastvrij te zijn: welke provincie kan daaraan tippen? Het is er goed toeven, eten en drinken, want Brabant heeft daarvoor alles in huis: landbouw, veeteelt en innovatieve voedselindustrie. Maar ook minstens vijftien wijngaarden, tussen talrijke schitterende natuurgebieden. Lees het hele artikel in Kampeerauto 3-2022.

Domaine de Brabantse Wal

De Brabantse Wal is een relatief onbekend natuurgebied tegen Vlaanderen en Zeeland met een steilrand, een abrupte overgang, ontstaan door erosie van de Schelde en de Noordzee, die loopt van de hogere zandgronden naar de lagergelegen zeekleipolders. Op deze prachtige plek runt wijnboer Paul Bosse Domaine de Brabantse Wal.

Wijndomein Sint-Catharinadal

Vanuit minicamping De Kwikstaart in Oosterhout fietsen we door de Vrachelse Heide naar de Norbertinessenpriorij Sint-Catharinadal. Daar worden we verwelkomd door zuster Dorothea, in
wit habijt, die ons over de rijke historie van haar kloosterorde vertelt. Na 750 jaar kwam de bodem van de schatkist in zicht. Een drama. Om hun erfgoed te behouden, moesten de niet meer zo jonge zusters dus wel overgaan tot commerciële activiteiten. Uit veel voorstellen kozen ze ervoor om met een lening van de provincie een wijngaard te leggen. De
onderneming is succesvol, ook door de hulp van tweehonderd vrijwilligers. Een ervan begeleidt ons door de moes- en kruidentuinen en de weidse wijngaarden van 7,5 hectare.

Wijngaard De Kreitsberg

We rijden naar Wijngaard De Kreitsberg waar mede-eigenaar Willeke Cissen ons bij een royaal glas tintelende brut het hoe en wat over de wijngaard vertelt. Dit jaar valt de oogst door valse meeldauw tegen, maar gelukkig zijn er nog goede flessen van voorgaande jaren. Bijzonder is dat de mestkelders onder de voormalige varkensstallen nu vol wijnrekken staan, jaarlijks aangevuld met zo’n vier- tot vijfduizend flessen. Met een fles Johanniter 2017 voor in de camper wandelen we nog wat rond in de sfeervolle wijngaard.

 

Winery & Herbs

We ronden de laatste dag van dit oergezellige Brabantse wine & food-tochtje af bij Winery & Herbs op de camping van Geert en Myriam Hermans. Voor de rondleiding is veel belangstelling,
desondanks laat eigenaar Geert ons allemaal proeven van kruiden, vruchten, bessen en vergeten fruit, tot diverse producten worden verwerkt. Het mystieke wijnstokkenlabyrint á la Chartres van anderhalve kilometer is speciaal aangelegd voor het zen-gevoel. 

Gpx-routebestanden