In de voetsporen van Wie is de Mol

Carlijn Assink

Nog even en het is zover: we weten wie de mol is. Het fantastische decor is dit jaar Tsjechië. Wil jij de hoogtepunten opnieuw beleven? NKC zet zes plekken uit de hitserie op een rij waar het prachtig reizen is met de camper.

 

Met nog maar twee kandidaten over, komen we steeds dichter bij de ontknoping van Wie is de Mol. Negen afleveringen lang hebben we, naast de intriges en mysterie van het spel, kunnen genieten van de geweldige uitzichten van het Tsjechische landschap. Oude kastelen en kloosters, grandioze, groene bossen, weelderige landerijen en prachtige waters passeerden de revue. Het perfecte land om eens met je camper doorheen te toeren. We lichten een paar WIDM-plekken voor je uit, zodat jij weet waar je naartoe moet rijden deze zomer.

Wie is de Mol speelt zich veel af in Moravië, een regio in het oosten van Tsjechië. Een heuvelachtig gebied dat grenst aan Polen, Slowakije en Oostenrijk. Er zijn veel middeleeuwse stadjes en historische bouwwerken, waarvan er zeven op de Unesco werelderfgoedlijst staan. Camperplaatsen zijn er nog niet zo veel in Tsjechië, maar hier en daar poppen ze op. Natuurlijk zijn er wel campings. Wildkamperen is er verboden.

Foto: Libor Svacek

 

1. Cultuurlandschap Valtice-Lednice

Het Cultuurlandschap Valtice-Lednice is een groot kunstmatig aangelegd landschap, gemaakt door de aristocratische familie van Liechtenstein. Hier zag je de mol en de kandidaten doorheen fietsen in aflevering 1 terwijl ze informatie van bordjes langs de kant van de weg moesten onthouden. Het is een 200 vier-kante kilometer groot gebied en je kan langs allerlei neoklassieke historische bezienswaardigheden fietsen (zoals het kasteel Lednice). Als je dan toch op de fiets zit, op zo’n veertien kilometer afstand van het gebied ligt het stadje Mikulov, het achtergronddecor van de eerste aflevering, met eigen kasteel. Het kasteel heeft een kasteelbibliotheek en gigantisch wijnvat dat te bewonderen valt.

Je camper kan je parkeren bij camperplaats Hippoclub Lednice (sitecode: 97792), vlakbij het cultuurlandschap. Bij deze paardenclub zijn douches en stroom en je kan er voor (omgerekend) zeven euro de nacht doorbrengen.

Foto: Ales Motejl

 

2. Loucký-klooster

“Ik weet niet wat het is in dit land, maar het lijkt wel of het een polonaise aan leegstaande kloosters heeft”, hoor je een van de kandidaten zeggen vlak voor de opdracht met de Black light ballerina’s in de tweede aflevering. Dit immens grote (en spookachtige) gebouw is het Loucký-klooster in de koninklijke stad Znojmo. Deze ommuurde stad zit vol met kromme straatjes, kerken en pittoreske hoekjes. De stad maakte vroeger deel uit van een systeem van wachtforten door de strategische ligging tussen Wenen en Praag. Ook ligt er onder de stad een gigantisch gangenstelsel. Het kloos-ter is te bezoeken, er zit nu een wijnproducent in gevestigd. In de kelders liggen bijna een miljoen flessen wijn te rijpen. Om de stad heen liggen namelijk veel wijngaarden.

Foto: Libor Svacek

 

Slapen kun je bij het schattige Camping Country (sitecode: 84158), zo’n tien kilometer van het stadje af. In het groen en met een zwembadje en een bar.
Ook is er een gratis camperplaats in Znjomo (sitecode: 83076).

Foto: Ladislav Renner

 

3. Brno

Aflevering drie speelde zich af in Brno, de hoofdstad van Moravië en de tweede grootste stad van Tsjechië met 390.000 inwoners. Het is een echte studentenstad met gezellige barretjes, restaurant-jes en koffiezaakjes, dat zie je ook terug in de aflevering als de kandidaten op een terrasje neerplof-fen om te eten op een van de vele pleintjes in Brno. Bezoek ook zeker even de markt op Zeleny Trh. Naast groente en fruit heeft dit plein heeft ook een ondergronds doolhof met middeleeuwse kelders. Ga s’ avonds eens naar de Super Panda Circus bar. De circusdirecteur verleent je (hopelijk) de toe-gang tot deze bijzondere wereld.

Je kan je camper op een half uur rijden van de stad af parkeren op de groene camping Hana (site-code: 27711) in Veverská Bítýška. Dat is zo’n 20 kilometer fietsen van het centrum. In die omgeving zitten meer campings, dichterbij de stad zijn er niet zoveel te vinden.

Foto: Pavel Gabzdyl

 

4. Zlín

De andere stad die in meerdere afleveringen voorkomt is Zlín, op een uurtje rijden van Brno. De opdracht met de Paternosterlift (meerdere opeenvolgende cabines die zonder deur, en zonder te stoppen bewegen) vond plaats in de oude Bata schoenenfabriek. Het was een van Europa’s eerste ‘skyscrapers. Eind jaren dertig was Tomáš Baťa de grootste schoenenexporteur van de wereld, met vestigingen over de hele wereld. Hij huisvestte zijn eigen werknemers in de typische, vooral functionele, Baťa gebouwen in de stad. Baťa overleed door een vliegtuigongeluk en als herinnering werd er het Baťa kanaal aangelegd. Dit kanaal is een ongelofelijk mooi, architectonisch ontwerp. Je kunt er prachtig fietsen of een boottocht maken. Niet ver van Zlin ligt Luhačovice, een kuuroord met heilzaam mineraalwater, geneeskrachtige bronnen en, niet onbelangrijk, een prachtig uitzicht.

 

Het is niet mogelijk om dichtbij Zlín te slapen in de camper. Na een bezoek aan de stad kun je richting het zuiden rijden naar Uherské Hradiste rijden waar een camperplaats (sitecode: 73091) is of naar Hanácké Námesti (sitecode: 75184).

 

5. Velka Amerika en Prachovské skály

Twee prachtige plekken die voorbij komen in aflevering vier en vijf waren de (deels) ondergelopen steengroeve Velka Amerika en het Boheems Paradijs, Prachovské skály, een rotsstad. De bezi-enswaardigheden liggen op anderhalf uur rijden van elkaar. Velka Amerika is een steengroeve waar vroeger kalksteen werd uitgehakt en ligt onder Praag. Hier vond de proef met water en vuur plaats in aflevering vier. Het is werkelijk een prachtige wandelplek, met mooie uitzichten over de hele groeve. In ongeveer een uur loop je om het meer heen, maar als je je fotocamera meeneemt kan het wat langer duren. Bij Prachovské skály moesten de kandidaten vanaf rotspunten elkaars tekeningen ontrafelen in aflevering vijf. Dit is een van de oudste natuurreservaten in Tsjechië (sinds 1933) en je kan er avontuurlijke wandelingen maken. Zo loop je door smalle kloven, klim je tussen rotsblokken en ga je omhoog bij rotstrappen. Trek dus stevige schoenen aan. Bij de ingang van deze rotsstad zijn twee parkeerplaatsen.

Foto: Bobo and Chichi

 

Je kan tussen de twee rotsprachten in overnachten op de camping Praha Klánovice (sitecode: 79572), net buiten Praag of op een van de vele campings rondom Praag. Een andere mooie plek is de parkeerplaats bij de jachthaven van Mělník (sitecode: 62542), langs de Elbe.

Velka Amerika.

 

6. Mariánské Lázně (Marienbad)

In aflevering 8 moeten de kandidaten in een prachtig theater een soort levensgroot Wie Is Het spe-len aan de hand van muzieknummers. Dit theater ligt in het West-Boheemse Mariánské Lázně, een kuuroordstadje tussen de heuvels. Een stad vol pracht en praal uit de gouden eeuw, met wateren vol mineralen. Mariánské Lázně maakt deel uit van de West-Boheemse spa-driehoek en werd opge-richt door een klooster. Een perfecte plek om een paar dagen te ontspannen, fietsen, wandelen en lokale lekkernijen te proberen.

Foto: Ladislav Renner

 

Slapen kun je op de camperplaats (sitecode:14426) ongeveer een kilometer van het centrum. Het is een gemixte parkeerplaats en er zijn geen voorzieningen. Wil je die wel, dan kun je terecht op de lokale Camping Stanowitz (sitecode: 43702), op zo’n vijf kilometer van het centrum. Eenvoudig, maar in het groen en met vriendelijke ontvangst.

Foto: Ladislav Renner

 

Veel plezier bij het kijken naar de finale! Ga jij deze zomer naar Tsjechië? Laat het ons weten!