Groningen in 24 uur

Op camperreis door het Groninger land is er natuurlijk maar één stad waar niets boven gaat: Groningen. De provinciehoofdstad van het Hoge Noorden verdient eigenlijk een meerdaags bezoek, maar wat als je maar een dag de tijd hebt?

Cultuur als ontbijt

Recht tegenover een van de mooiste stations van Nederland ligt op een kunstmatig eiland een bouwwerk dat sinds 1994 de tongen los maakt: het Groninger Museum. Noem het spraakmakend, kleurrijk of gewaagd: het vernieuwende museum schudt je in ieder geval wakker. Naast beeldbepalend is het Groninger Museum dankzij zijn knotsgekke architectuur en prikkelende tentoonstellingen een van de topattracties van de stad. Kunstliefhebbers zijn hier makkelijk een ochtendje zoet.

Het kleurrijke Groninger Museum © Erik en Petra Hesmerg

Over kunst gesproken: die ligt in Groningen ook op straat. De stad telt vele honderden beelden, waardoor een culturele ochtendwandeling een prima alternatief is om kennis te maken met kunstzinnig Groningen. Loop zeker langs het Peerd van Ome Loeks, het bekendste en meest kenmerkende beeld. Pik tijdens je ontdekkingstocht ook enkele hofjes mee, zoals de Prinsenhof en de aangrenzende Prinsentuin. In deze verscholen hofjes stap je uit de stedelijke hectiek en wandel je een oase van rust binnen.

Peerd van Ome Loeks voor het prachtige stationsgebouw © Stella Dekker Fotografie

Lunchen met uitzicht

Wie Groningen zegt, zegt Martinitoren. De toeristen dan, Grunningers noemen hét stadssymbool liefkozend ‘d'Olle Grieze’; de Oude Grijze. 311 treden scheiden je aan de voet van de Grote Markt van de 96,8 meter hoge top, het letterlijke hoogtepunt van de stad.

De Prinsentuin en de Martinitoren © Roelof Bos

Is deze beklimming iets te hoog gegrepen? Loop dan in een paar minuten van de eeuwenoude toren naar het spiksplinternieuwe Forum. Deze spraakmakende eyecatcher van de Groningse binnenstad is een soort gigantisch cultuurwarenhuis en heeft met zijn 45 meter hoge dakterras een panoramische lunchplek in huis om je vingers bij af te likken. Via zwevende roltrappen in het superbuurthuis bereik je probleemloos het hoogste dakterras van de stad en kijk je bij mooi weer uit tot de Eemshaven.

Het kolossale Forum © Deon Prins​

Borreltje op de Vismarkt

Rustig bijgekomen tijdens de lunch kun je er in de middag weer even tegenaan. Er is dan ook nog genoeg te zien, want in het historische hart van de stad wemelt het van de middeleeuwse panden, bijzondere bouwwerken en gezellige (winkel)straten. Ontdek bijvoorbeeld de eigenzinnige winkels in de Folkingestraat – ooit uitgeroepen tot ‘leukste winkelstraat van Nederland’ – of wandel op je gemak naar de Vismarkt.

Op dit iconische plein is er driemaal per week een markt en stuit je aan de westzijde op indrukwekkend erfgoed: de neoclassicistische Korenbeurs en Der Aa-Kerk met zijn markante gele toren. Door de vele restaurants en cafés is dit bovendien een gezellige plek voor een hapje en een drankje.

De levendige Vismarkt met op de achtergrond de Korenbeurs en Der Aa-kerk © Stella Dekker Fotografie

Avondvermaak

Als de avond valt, wordt het tijd voor het diner. In de binnenstad barst het van de eetgelegenheden en vind je keukens uit alle windstreken. Uitgegeten? Dan hoef je niet direct terug naar de camper. Ook in de avonduren bruist Groningen volop en bevolken stadjers en studenten de vele gezellige kroegen en barretjes. Landelijk bekend is de Drie Gezusters op de Grote Markt, waar je in een nostalgische sfeer de dag gezellig kunt afsluiten.

Routekaart

In 'Rondje Zwerven' in KA 9-2021 lees je meer over de provincie Groningen.