Camperen langs Hanzesteden

In aanloop naar het 800-jarig bestaan van het Hanzeverbond in 2023 bezoeken we drie van de negen Hanzepareltjes in Oost-Nederland: Harderwijk, Elburg en Hattem. Deze steden hebben hun eigen sfeer en karakter en met elkaar gemeen dat er veel authentieke panden uit het verre verleden bewaard zijn gebleven.

Harderwijk

De camperplaats ligt mooi dicht bij het centrum. Via de gezellige boulevard met de nodige visrestaurantjes komen we bij de oude Vischpoort met de ondiepe muurhuisjes die als het ware tegen de stadsmuur zijn aangeplakt.

Een combikaart geeft ons toegang tot het Stadsmuseum en het Marius van Dokkum Museum. In het Stadsmuseum komen we in het Pension met kamers vol verhalen. Op digitale en interactieve wijze maken we kennis met de gasten, die allen op hun eigen wijze een periode uit het verleden van Harderwijk vertegenwoordigen.

Een stuk minder serieus gaat het toe in het Marius van Dokkum Museum in de voormalige snijkamer van de universiteit van Harderwijk. Wat te denken van de manier waarop Marius De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt heeft geschilderd.

Elburg

De vestingstad Elburg is bijzonder vanwege het stratenplan. Binnen de stadsmuren zijn slechts twee straatjes waar een kleine bocht in zit. Verder zijn alle straatjes en steegjes rechttoe rechtaan. We ontdekken een aantal oude gevelstenen waaronder een met een kip. Jaarlijks moest er voor de grond waarop het huis met deze gevelsteen staat met een levende kip betaald worden. Van de 150 boerderijen, die vroeger binnen de stadsmuren stonden, zijn er nog een paar bewaard gebleven.

Voor de visserij op de Zuiderzee gebruikte men vroeger de botters. Dit zijn houten zeilschepen, die door de Botterstichting Elburg, bestaande uit 200 vrijwilligers, tot op de dag van vandaag worden gerestaureerd. Natuurlijk is het mogelijk om een tochtje te maken, maar ook het museum met de bijbehorende werf en werkplaatsen zijn een bezoek meer dan waard.

Hattem

Het is een genot om door het historische decor van Hattem te wandelen. Een stadsgids brengt ons bij het Nederlands Bakkerijmuseum en het Anton Pieck Museum. Het pittoreske stadje heeft altijd een aantrekkingskracht gehad op kunstenaars. Zo vestigde schilder Jan Voerman er zich, bekend van zijn schilderijen met Nederlandse luchten.

Ook rondom Hattem is het prachtig. We fietsen langs de uiterwaarden van de IJssel. Er zijn diverse fietsroutes verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatie Punt. We steken twee keer de rivier de IJssel over, de ene keer met een klein pontje en de andere keer over de imposante spoorbrug met fietspad bij Zwolle.

De brug heet officieel de Hanzeboog maar kreeg als snel de bijnaam de Rode Loper.

Het zijn drie fraaie Hanzesteden maar er zijn er nog zes in Oost-Nederland, namelijk Kampen, Zwolle, Hasselt, Deventer, Zutphen en Doesburg, zonder twijfel een doel voor een volgende trip.

Kijk voor meer toeristische informatie:

Routekaart

In Rondje zwerven in het magazine Kampeerauto 5-2022 lees je meer over deze drie Hanzesteden.

De gpx-routebestanden zijn gebaseerd op dit artikel.

Meer informatie over het downloaden van gpx-bestanden staat hier.

Overnachtingen:

  • Camperplaats Harderwijk, sitecode 55404
  • Camping landgoed ‘Old Putten’ Elburg, sitecode 71701
  • Camperplaats IJsseldelta Marina Hattem, sitecode 11796

Beeld en tekst: Elze en Rob Klute