Door Canada met de camper

Henk en Herma Speelman

Maar liefst vier keer reisden Henk en Herma Speelman met een camper door de Canadese Rocky Mountains. Ze zagen té veel om op te noemen. In dit blog de route van Banff naar Victoria met de mooiste hoogtepunten.

De Icefields Parkway

De Rockies zijn enorm ruig en groots. Opvallend zijn de mooi gekleurde gletsjermeren langs de Icefields Parkway, tussen Banff en Jasper. De 230 kilometer lange Icefields Parkway is best druk, maar als je de camper parkeert, kun je wandelingen maken en genieten van de stilte en ruimte.
We startten in Banff. Banff is een leuk en gezellig stadje met ongeveer 8.000 inwoners. Campingtip: Two Jack Lakeside Campground. Deze camping ligt 10 kilometer ten noorden van Banff, bij het Lake Minnewanka. Het is een prachtige camping waar je kampvuur mag stoken. Wij kochten hiervoor een vergunning (permit), en dan krijg je er voldoende hout bij.

Bij Lake Louise ligt het mooie Moraine Lake. Dit meer ligt in de vallei van de tien pieken, immens grote bergen met eeuwige sneeuw op de toppen. Vanaf het parkeerterrein kun je diverse wandelingen maken. Aangeraden wordt om in een groep van minimaal vijf personen te lopen in verband met de aanwezige beren.

Turen in het ravijn

Daarna kwamen wij bij de Athabasca Glacier, een gletsjer in het Columbian Icefield. De gletsjer is ruim 800 vierkante kilometer en op sommige plaatsen 300 meter dik. Je kunt kiezen om met de speciale bus (Glacier Adventure) een rit over de gletsjer te maken, of met de pendelbus naar de Glacier Skywalk te gaan. Dit is een soort hoefijzer met glazen bodem, waardoor je diep in het ravijn kunt kijken. Of je gaat naar de voet van de gletsjer om met een gids een tocht te maken over en door de gletsjer.

Jasper is een klein, lieflijk stadje aan het einde van de Icefields Parkway. Indrukwekkende rotsgebergten omringen dit plaatsje. Zeker de moeite waard om een dag naar het afgelegen Maligne Lake te gaan. Wij maakten een mooie boottocht en bezochten Spirit Island. Langs de weg heb je veel kans om wildlife te zien, zeker in september en oktober als de beren zich tegoed doen aan de vele bosbessen die in de berm van de weg groeien.

Clearwater

Via de Mount Robson, de hoogste berg in de Canadese Rockies, reden wij naar Blue River. Langs de weg stonden de grote borden met reclame om daar beren te spotten. Geweldig om te doen, met een bootje en gids de meertjes en rivier over om de beren op een veilige manier te spotten en te fotograferen.

Bij Clearwater ligt het Welsh Gray Provincial Park. Wij maakten een dagtocht naar drie watervallen, de fraaie Spahat Falls (75 meter hoog), de Helmcken Falls, (145 meter hoog) en de Dawnson Falls (20 meter hoog, en 90 meter breed). Voor de liefhebbers: er staat bij diverse restaurants bizonvlees op het menu. Bij Bailey’s Chute is een stroomversnelling waar je in augustus, september of oktober zalmen omhoog kan zien springen. Deze wegen op dat moment ongeveer 15 kilo.

Likely en Barkerville

Ten oosten van 150 Mile House reden wij met de camper de middle of nowhere in. We waren op weg naar Likely, een plaatsje met 350 inwoners aan het prachtige Quesnel Lake met op de achtergrond de Cariboo Mountains. Likely was erg belangrijk tijdens de Cariboo Gold Rush in 1857. Hier verbleven veel goudzoekers op weg naar Barkerville. Er is een prachtige, eenvoudige camping aan het meer. Deze gebruikten wij als uitvalbasis om mooie tochten te maken.

Om 6.00 in de ochtend werden wij opgehaald door een zogenaamde berenfluisteraar, een prachtige ruige Canadees die ons de hele dag liet genieten van de natuur. Hij droeg een berg aan kennis van natuur en wildlife mee. Hij was zelfs bewapend met echte berenspray voor het geval dat. In deze geweldige, stille omgeving zagen wij zes beren, en zelfs een moederbeer met drie jongen. Bij de rivier een aantal bevers en prachtige roofvogels.

Om het Goldrush-verhaal af te maken, brachten wij een bezoek aan Barkerville. Tegenwoordig is het een interessant openluchtmuseum. Dit golddiggers-stadje is als een toeristische attractie herbouwd. In de good old days woonden er 5.000 mensen, die hoofdzakelijk op zoek waren naar goud. In dit afgelegen deel van British Columbia vind je zelfs een hotel, B&B ’s en een drietal campings.

Whistler

Het plaatsje Whistler is bekend van de Winterspelen van 2010. Het is een mooie en moderne wintersportplaats . Als je liefhebber bent van mountainbiken, dan zit je hier goed. Stap in een stoeltjeslift en stort jezelf van de top van de berg naar beneden op de twee wielen. Je moet dan wel een geoefende fietser zijn. Dat zijn wij natuurlijk niet, dus wij kijken toe en genieten. De Peak to Peak Gondola vonden wij een geweldige belevenis. De gondel brengt je naar 1.850 meter hoogte.

Vancouver Island

Vancouver Island is een prachtig eiland met een totaal andere flora en fauna dan het vasteland. Het eiland is bijna zo groot als Nederland, met slechts 750.000 inwoners. Je hebt wel een aantal dagen nodig om het eiland te beleven. Nog een keer voor de statistici: op Vancouver Island leven ongeveer 12.000 beren.

Wij vinden de oostkust geweldig. De plaatsjes Tofino en Ucluelet vormden voor ons de uitvalbasis voor prachtige wandelingen langs de ruige kust van het Pacific Rim National Park. Wij genoten om vanuit Tofino walvissen en orka’s te spotten.

Als laatste bezochten we Victoria. Wij overnachtten op de Fort Victoria Camping, even buiten de stad. Daar stopt de bus naar Victoria. De camper hoeft dus niet mee de stad in.
Victoria is een leuke, gezellige stad. Een Engelse sfeer is absoluut aanwezig, zeker bij het Fairmont Empress Hotel. Hier heb je een prachtig uitzicht op de gezellige jachthaven, waar allerlei activiteiten  plaatsvinden: muziek, theater, houtsnijwerk. Wij maakten vanuit de haven een tocht om orka’s te zien. Er leven twee tot drie kolonies in de wateren rondom Victoria. Jonge en oudere orka’s zwommen om de boot. Wat een geweldige ervaring!

Zelf enthousiast geworden over Canada met een camper? De NKC biedt individuele camperreizen door het land aan!