De Zilvervloot - Overwinteren in Italië

Door Rik en Nienke (tekst en foto's)

Rik en Nienke (beiden 27) zijn allebei afgestudeerd in de eerste helft van 2017. Ze leven en reizen momenteel fulltime in hun zelfverbouwde camperbus, met een budget van 1000 euro per maand. In een serie blogs schrijven ze over het leven in hun bus: de zilvervloot.

Met een veerboot steken we van Griekenland over naar Italië, van Igoumenitsa naar Brindisi. Na ongeveer twee weken in de zuidelijkste puntjes van het Italiaanse vasteland maken we de oversteek naar Sicilië. De veerboot naar Sicilië hakt een flink gat in ons budget. We zijn voor een retour 96 euro kwijt en de overtocht duurt slechts 20 minuten. 

Koud op de Etna

De drukke steden, smalle bergweggetjes en slechte Italiaanse wegen zijn even wennen. Ook het vinden van rustige natuurplekjes valt ons tegen aan de oostkust van het eiland. Na het beklimmen van de Etna, wat de koudste ervaring van de reis is, trekken we verder landinwaarts waar we de leegte weer vinden. Prachtige vergezichten over het landschap dat doet denken aan een wollen deken dat op een onbeslapen bed ligt. 

Rome per stalen ros

Italië is niet het goedkoopste land om te doorkruisen met een camper, brandstof is prijzig en de wegen buiten de tolwegen om verdienen geen podiumplaats. We worden daardoor soms ‘gedwongen’ om op tolwegen te rijden, waardoor ons budget flink aangetast wordt.

Eenmaal van het eiland af koersen we in sneltreinvaart naar Rome. Waar de natuur van Griekenland ons keer op keer verraste, zijn het in Italië de steden die het bewonderen waard zijn. Rome staat ver bovenaan ons lijstje van mooie steden! Dankzij een tip van medereizigers overnachten we 6 nachten in de wereldstad, naast een dierentuin. Het Vaticaan is vanaf hier een kwartiertje fietsen. Fietsen in de metropool is druk, maar goed te doen. 

Het Toscaanse platteland

Gevoed met de vele indrukken rijden we door naar Toscane. Er staat ons namelijk een nieuwe uitdaging te wachten in de buurt van Genève. We hebben via de site www.workaway.info een adres gevonden waar we drie weken vrijwilligerswerk gaan verrichten in en om een boerderij. Als tegenprestatie krijgen we onderdak en drie maaltijden per dag. We hebben er super veel zin in omdat we iets kunnen betekenen voor een ander en de lokale bevolking van dichterbij leren kennen. Omdat dit werkadres op onze planning staat, hebben we in Italië vaker de keuze gemaakt voor betaalde bezienswaardigheden.

Langs de rotsachtige kust

Voordat onze uitdaging bij het meer van Genève start, hebben we de Zilvervloot een tijdje geparkeerd met uitzicht op het Toscaanse platteland. Een sterke aanrader zijn de hot springs in dit gebied. Vooral in de winter is dat de beste plek om jezelf in op te warmen. Onze laatste bestemming in Italië is Cinque Terre Nationaal Park. We willen graag de betaalde route lopen die tussen de vijf dorpjes leidt, het Sentiero Azzurro, maar deze route blijkt in de winter gesloten. We maken daarom een tocht langs de kustlijn naar Portovenere. Deze route is gratis en minstens zo mooi als de kustlijn langs de vijf dorpjes. Een mooie afsluiter na vijf weken in prachtig Italië.

Bewust extra uitgegeven:

162 euro Ferry Italië
96 euro Ferry Sicilië
Tolwegen Italië: 69,30 euro
Bezienswaardigheden: 64 euro

Bewust bespaard:

Toeristische attracties: Colosseum 24 euro
Sentiero Azzurro: 14 euro