De Waarden

Tekst en foto's: Rob en Elze Klute

De Alblasserwaard en de Krimpenerwaard liggen in het Groene Hart, waarbij de Lek de grens tussen deze polders vormt. We bezoeken beide gebieden en maken gebruik van
de pont bij Schoonhoven. Het is altijd spannend of je met een camper de pont kan op- en afrijden zonder de grond te raken, maar gelukkig levert dat hier geen problemen op.

Rz Waarden Pontje Camper

Acquoy en Leerdam

Voordat we langs het riviertje de Linge de Alblasserwaard inrijden, stoppen we in Acquoy bij de scheve toren van de Catharinakerk, waarvan de top 115 centimeter uit het lood staat. Ongeveer net zo scheef als de Italiaanse toren van Pisa. Op het kleine bijbehorende kerkhof staat toevallig een grafsteen met de naam Cornelia van Pisa, de vrouw van de predikant van Acquoy. Vanwege haar achternaam en de scheve toren, wordt met recht gesproken van de Betuwse toren van Pisa. Leerdam is al twee eeuwen onlosmakelijk verbonden met de glasfabriek Royal Leerdam. In het Nationaal Glasmuseum zijn prachtige voorbeelden van glaskunst te bewonderen. In de houtloods aan de Zuidwal wordt het glasblazen gedemonstreerd.

> Scheve toren van Acquoy
> Nationaal Glasmuseum

Nieuwpoort en Schoonhoven

Het intieme vestingstadje Nieuwpoort, niet te verwarren met de Belgische kustplaats waar de slag bij Nieuwpoort plaatsvond, heeft een beschermd stadsgezicht. De vestingmuur, die nog geheel intact is, was niet alleen een onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie, maar diende ook als bescherming tegen het water. In het centrum valt ons direct de gracht op met in het midden het stadhuis met eronder een inlaatsluisje. Kortom, een zeer fraai stadje.

Datzelfde geldt voor Schoonhoven, aan de andere kant van de Lek. Achter de Veerpoort ligt het historisch gebied met de oude havens en grachten. In het Zilvermuseum bekijken we de Boudoir-expositie met onder andere zogenaamde lodereindoosjes: zilveren geurdoosjes, waarvan de naam is afgeleid van het Franse l’eau de la reine.

> Nieuwpoort
> Zilvermuseum

Van Giessenburg tot Haastrecht

Het landschap van zowel de Alblasserwaard als de Krimpenerwaard kenmerkt zich door weidse uitzichten over de weilanden, gescheiden door talloze slootjes met knotwilgen en veel molens. Hollandser kan het bijna niet. Als we vanuit onze camperplaats bij de boer in Giessenburg richting de Giessen fietsen, komen we langs een heel fraaie wipwatermolen uit 1638. Deze molen bemaalt de polder met behulp van een scheprad en kan het water 1,10 meter omhoog brengen. Verderop zien we het oude tolhuis Pinkeveer.

De volgende dag huren we een kano en varen van Haastrecht naar Vlist over het riviertje met dezelfde naam. Onderweg zien we meerkoeten op hun drijvende nesten en zwanen die hun jongen beschermen. Ook komen we langs goed onderhouden boerderijen.

Gouda

Gouda is beroemd om z’n kaas, kaarsen, pijpen en stroopwafels. Deze keer willen we meer weten van de stroopwafel. We boeken een rondleiding door de Kamphuisen Siroopwafelfabriek en krijgen uitgelegd wat het verschil is tussen een siroopwafel en een stroopwafel. Een siroopwafel bestaat uit twee krokante wafels met stroop ertussen, terwijl een stroopwafel één zachte wafel is die wordt doorgesneden en daarna van stroop wordt voorzien. In het fabriekje zien we hoe de wafels gebakken, gekoeld en verpakt worden. Als afsluiting van de tour worden we getrakteerd op koffie met, hoe kan het ook anders, een heerlijke siroopwafel.

> Stroopwafelfabriek

Stolwijk en Bergambacht

Dat Gouda beroemd is vanwege de kaas is niet helemaal terecht. De Goudse boerenkaas
wordt van oudsher weliswaar in Gouda verhandeld, maar werd er niet gemaakt. Dat gebeurde in de regio rond Stolwijk. Daarom wordt de Goudse boerenkaas ook wel onder de naam Stolwijker verkocht. De bereiding ervan is voornamelijk handwerk en daarom kan per kaasboerderij de smaak verschillen. In Stolwijk zijn nog altijd boerderijen waar de kaas op ambachtelijke wijze wordt bereid.

Na een tussenstop in het mooie Loetbos komen we in Bergambacht, waar de inwoners in de volksmond straatwroeters worden genoemd. In vroegere jaren had men de gewoonte om voor het huis met een mesje of ijzertje het gras tussen de straatklinkers uit te wroeten. Voor de tweede keer steken we de Lek over en nemen het pontje naar Streefkerk. Dan zakken we verder af naar het zuiden om dit rondje zwerven compleet te maken.

Gorinchem

Ten slotte brengen we een bezoek aan Gorinchem, de stad tussen de Boven-Merwede en de Linge, omringd door een vestingwal, oorspronkelijk met elf bastions en vier poorten. Vanaf camperplaats De Punt wandelen we bij Buiten de Waterpoort de stad binnen. We komen uit in de prachtig gerestaureerde Lingehaven, waar dankzij de gedecoreerde huizen de sporen van een rijk verleden nog goed zichtbaar zijn. Dan gaan we op zoek naar het Hugo de Groot poortje, dat we uiteindelijk ergens verscholen op de Markt vinden. Als we terug zijn op de camperplaats, kijken we naar de schepen, die links en rechts langskomen over de Boven-Merwede en door de Vluchthaven.

> Mooi Gorinchem

Overnachten

Camperplaats De Groot, Giessenburg 14315
Stadscamping Schoonhoven, Schoonhoven 7289
Campererf Kweetal, Schelluinen 14311
Camperplaats De Punt, Gorinchem 13430

De sitecodes verwijzen naar locaties op Campercontact.com.

Gpx-routebestand

Download hier het gpx-routebestand.