Camperen tussen de gletsjers

Door Douwe de Vries (tekst en foto's)

Tussen het Sognefjord en het Nordfjord in Noorwegen strekt zich de grootste gletsjer van het Europese continent uit: de Jostedalsbreen. Sinds 1991 heeft dit ijskoude landschap de status van nationaal park. Een prachtige bestemming voor een onvergetelijke camperreis.

We kiezen voor Gryta Camping aan het vijftien kilometer lange gletsjermeer Oldevatn, met misschien wel het mooiste uitzicht op de Briksdalsbreen, een van de bekendste tongen van de gletsjer.

Camperen Tussen De Gletsjers Camping GrytaCamping Gryta biedt een adembenemend uitzicht op de Briksdalsbreen

Campingeigenaar Dagfinn Gytri haalt graag voor zijn gasten een flesje frisdrank uit de koelkast. De inhoud bestaat grotendeels uit zuiver gletsjerwater, gebotteld in het stadje Olden, dat dertien kilometer noordelijker ligt. "Het is vijfduizend jaar oud. Ook het water dat uit de campingkranen stroomt, komt uit een natuurlijke bron", vertelt Gytri trots.

Campingeigenaar Dagfinn Gytri schenkt een glaasje gletsjerwater in

Camperaars weten zijn camping wel te vinden, ook uit Nederland. Bijna de helft van alle gasten komt met de camper en zoekt graag een plekje aan het intens groene gletsjermeer. De zeventigers Klaas en Addy Baarsma uit het Friese Zwaagwesteinde komen al twintig jaar op deze camping. "Hier zijn we thuis. Dit is Noorwegen en je hoeft eigenlijk niet meer te zien", aldus het echtpaar, dat elk jaar zo'n vijf weken van een drie maanden durende trip door Noorwegen bij de Briksdalsbreen verblijft.

Grootste gletsjer van Europa

Er zijn diverse campings rond de grootste gletsjer van Europa en op de meeste ervan is het mogelijk om een begeleide gletsjertocht te boeken. Sommige gasten verblijven er wat langer, maar de meeste zijn er op doortocht. Ze bezoeken de gletsjer en trekken dan weer verder. Het kan er ’s avonds en ’s ochtends een drukte van belang zijn, terwijl het midden op de dag een oase van rust is. Groot vertier is er op deze campings doorgaans niet te vinden. De ijswereld van de Jostedalsbreen bedekt bijna vijfhonderd vierkante kilometer hoogvlakte en zou volgens kenners op sommige plaatsen een halve kilometer dik zijn. De gletsjertongen hebben allemaal een naam. Behalve de Briksdalsbreen, met de meeste campings binnen een straal van vijftien kilometer, worden de Nigardsbreen, Boyabreen, Flatbreen en Bergsethbreen het meest bezocht. 

De Briksdalsbreen

De Briksdalsbreen, die tot bijna tweeduizend meter hoogte reikt en de Nigardsbreen, zijn vrij gemakkelijk bereikbaar, ook omdat er een weg in die richting gaat. Bij de Briksdalsbreen wordt het de toeristen wel erg gemakkelijk gemaakt. Waar weg FV 724 vanuit Olden na achttien kilometer bij het gehucht Melkevoll eindigt, staan elektrische karretjes klaar om hen - tegen betaling - naar de gletsjertong te brengen. Vooral Japanners, die met bussen worden aangevoerd, maken er gretig gebruik van. Enkele jaren geleden kon men nog met paard en wagen naar de gletsjer, maar die romantische attractie behoort helaas tot het verleden.

Onderweg naar de Briksdalsbreen

Wandelen door de gletsjer

Wij trekken liever de wandelschoenen aan voor een tochtje van een uur langs een snel stromende rivier, die gevoed wordt door smeltend ijs van de gletsjer. Halverwege wringt het water zich via een indrukwekkende waterval door de rotsen. Op een halve kilometer voor het begin van de adembenemende gletsjertong staat het eerste informatiebordje, met de melding dat de gletsjer in de negentiende eeuw tot hier reikte. Er volgen nog meer bordjes, die aangeven hoe ver de gletsjer in recentere jaren is geslonken. Dat proces verloopt steeds sneller. Wat zou er over een halve eeuw nog van de ijsmassa over zijn? Op de heenweg naar Olden waren we in het Norsk Bremuseum in Fjærland al gewaarschuwd voor deze rampzalige consequentie van de opwarming van het continent. Met gemengde gevoelens lopen we terug naar het grote parkeerterrein bij het begin van het wandelpad, dat intussen vol staat met bussen, campers en auto's. En nu maar hopen dat de boodschap bij al die gletsjerbezoekers overkomt

Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr. 6 2015.