Busleven - Zware sneeuwval en zandduinen in Marokko

Door Bobby en Jessica (tekst, video en foto's)

Bobby (25) en Jessica (24) reizen in hun tot camper omgebouwde ambulance. Na maanden lassen, klussen en schilderen is het tijd voor vakantie. Hieronder delen ze hun reisavonturen vanuit Marokko.

Tijdens de reis in Marokko hadden we de palmbomen, eindeloze zandvlaktes en mierzoete thee wel verwacht. Zware sneeuwval, afgesloten bergpassen en apen op de motorkap niet. Juist die verrassingen zijn tekenend voor onze camperreis door het Noord-Afrikaanse land.

Check hieronder het eerste deel van hun vlog

Vanuit Zuid-Spanje pak je voor ongeveer 200 euro retour de boot naar Marokko. Na een soepele bootreis van anderhalf uur rollen we het Afrikaanse continent op. En eerlijk is eerlijk: dat voelt toch net wat spannender dan aankomen op Texel.

Fijne binnenkomer

Toch blijkt spanning nergens voor nodig. Het douanepersoneel is vriendelijk, de wegen zijn goed en de prijs voor diesel blijkt nog geen euro per liter te zijn. Dat is een fijne binnenkomer. Van de spookverhalen die we vooraf horen (bijvoorbeeld over sjacheraars die je deuren opentrekken) merken we niets.

Blog Marokko Foto 2 Verrrast Door De Sneeuw
Verrast door de sneeuw

Maar waarom helemaal naar Marokko rijden? Het zijn vooral avontuur, natuur en de cultuur die ons trekken. Europa heeft fantastische voorzieningen, maar ook veel mensen en nog veel meer regeltjes. De echte middle-of-nowhere is soms moeilijk te vinden. En hoe leuk Franse stokbroden en Duitse biertjes ook zijn, soms wil je toch eens wat anders.

Stadstour van scholieren

Dus biedt Marokko ook waar we naar op zoek zijn? Ja, en meer zelfs. We rijden door de muren van koningssteden als Meknes en slapen naast het paleis van de koning (hij blijkt niet thuis). We eten ons helemaal vol voor 3,50 euro en krijgen spontaan een gratis stadstour van een paar lokale scholieren.

Wanneer we richting het Atlasgebergte rijden, beginnen de verrassingen pas echt. We kunnen niet verder door de vele sneeuwval. Hele berberfamilies blijken ingesneeuwd en wegen zijn afgesloten. Na veel wachten, omrijden en spannende bergpassen nemen onze zorgen langzaam af. Het landschap verandert en de uitgestrekte zandvlaktes van de Sahara komen in zicht!


Bijzondere tegenliggers

Het bezoek aan de zandduinen van Erg Chebbi zijn het absolute hoogtepunt van de reis. De omgeving ziet eruit alsof je ‘woestijn’ hebt ingetikt op Google en in de foto bent gestapt. We zien de enorme zandduinen van 180 meter hoog en parkeren de bus ernaast. Het voelt onwerkelijk.

Woestijn kent ook gevaren

Datzelfde prachtige gele zand brengt ook gevaren mee, want de volgende dag komen we flink vast te zitten. Gelukkig zijn we vlakbij een dorpje, want zelfs met rijplaten en zachte banden komen we er niet uit. Uiteindelijk zijn het een paar vriendelijke Fransen die ons in no-time terug op harde bodem lieren.


Slapen aan de rand van de zandduinen

Verdere problemen komen we in Marokko vrijwel niet tegen. Ook van agressieve verkopers, die we na een eerdere reis in Marrakech flink beu waren, hebben we met de camper geen last. Wat wel opvalt zijn de talloze wegversperringen van de politie, maar daar kom je als toerist moeiteloos doorheen.

Wie zoekt naar een avontuurlijke camperbestemming met uitgestrekte natuur en lekker weer kan in Marokko dus prima terecht. Maar kies je reisperiode zorgvuldig: in de zomer is het weer met zo’n 40 graden net iets té lekker.

Check hieronder het tweede deel van hun vlog