Busleven - Is Portugal inderdaad een camperwalhalla?

Door Bobby en Jessica (tekst, video en foto's)

Bobby (25) en Jessica (24) reizen in hun tot camper omgebouwde ambulance. Na maanden lassen, klussen en schilderen is het tijd voor vakantie. Hieronder delen ze hun reisavonturen uit Portugal.

Sinds we op Instagram zitten, worden we jaloers gemaakt met prachtige plaatjes van camperbusjes aan het strand. Iets wat in Nederland beperkt mogelijk is. Maar in Portugal, waar al die mooie foto’s gemaakt worden, zou het wel volop mogelijk zijn.

Prachtige uitzichten

Wij bezoeken het land in februari, als het nog relatief rustig is. De belofte wordt al snel ingelast, want overal langs de westkust komen we gratis camperplekken tegen. Vaak met de meest prachtige uitzichten.


Prachtige plaatjes aan het strand

We raken er al snel aan de praat met de lokale bewoners. Nieuwsgierig komen ze naar onze bus en geven ze tips over omgeving. Vooral aan het einde van de dag, want dan bekijken de Portugezen massaal de zonsondergang.

Surfers

Het valt ons op dat het overal redelijk rustig is, vooral in het noordelijker deel van de westkust. In de Algarve is het een ander verhaal. Daar rijden surfers de hele dag langs de stranden op zoek naar de beste golven. Cool om te zien, maar we horen ook dat de camperplaatsen ’s zomers overspoeld worden door badgasten.


Het uitzicht vanuit de bus

Grot van Benagil

Hoogtepunt van de reis is het bezoek aan de grot van Benagil. Deze is alleen bereikbaar vanaf zee en heeft een prachtig strand. De bovenkant van de grot is open, waardoor het daglicht naar binnen schijnt.


De Grot van Benagil

Een Stand Up Paddle board (SUP board) is de perfecte manier om dit strand te bereiken. Wij hebben er zelf een mee, maar je kunt ze ook huren. In de grot zelf vinden we enorme schelpen en het allerblauwste water. We sluiten de dag af met een verse vis op de grill, de belofte van Portugal is wat ons betreft ingelost.


Vers gebakken vis aan het strand

Muurschilderingen en felgele trams

Behalve strand en natuur zijn ook de steden een bezoek waard. Bijvoorbeeld Coimbra, een relatief onbekende studentenstad. Toch is het straatbeeld, vol studenten in lange zwarte capes, wereldberoemd. J.K. Rowling liet zich namelijk in deze stad inspireren voor haar boeken over Harry Potter. Ook hoofdstad Lissabon blijft bijzonder, met mooie muurschilderingen en felgele trams.

Maar is Portugal de lange reis ook waard? Wat ons betreft wel. Behalve de mooie uitzichten vanuit je campertje aan het strand, is het weer goed, het eten lekker en kun je er ook nog eens fantastisch surfen. Een bezoek buiten het hoogseizoen is echter aan te raden, want ’s zomers is het er erg heet en goed druk.