Camperen in Litouwen: Scandinavische sferen in een andere tijdzone

Door Bobby en Jessica (tekst, video en foto's)

Bobby en Jessica (beiden 24) bouwden eerder een oude ambulance om tot camper. Na maanden lassen, isoleren, meubels bouwen en schilderen is het tijd voor vakantie. Komende weken delen ze hun reisavonturen uit Berlijn, Polen en Litouwen.

Onbekend terrein

Met een bezoek aan Litouwen begeven we ons op onbekend terrein. Maar wanneer we vanuit Polen de grens oversteken, komt ons toch het nodige bekend voor. De euro bijvoorbeeld, die we in Polen tijdelijk moesten verruilen door de zloty.

Drie andere dingen vallen ons direct op: we zitten in een andere tijdzone (+1 uur), het open land-schap en de enorme hoeveelheid militaire voertuigen op de weg. Er is de nodige spanning in de regio, maar daar hebben we tijdens onze reis verder geen hinder van.

Hoofdstad Vilnius

We hebben Vilnius op onze kaart omcirkeld. De hoofdstad van Litouwen blinkt uit in z’n mooie ar-chitectuur, restaurants en opvallend goed geklede mensen. Het voelt bijna alsof we in Scandinavië zijn.

We kamperen bij het Downtown Hostel & Camping, op zo’n tien minuten loopafstand van het centrum. Het is de perfecte plek om je reserves (water en stroom) weer bij te vullen. We wassen met-een onze kleren en maken gebruik van een heerlijk ontbijt.

Overdag zijn er veel streekmarkten met gedroogde vis, vlees en opgezet wild. Over de pleinen klinkt typisch Litouws gezang van mannen en vrouwen in klederdracht. Het contrast is groot als we de stad in de avond bezoeken. Dan biedt Vilnius een bruisend nachtleven met moderne cafe’s en clubs.

Vrij kamperen

In Litouwen mag je vrij kamperen op het platteland, behalve in nationale parken en op privéterrein. Daar maken we dankbaar gebruik van. Tegen het einde van de dag draaien we de hoofdweg af om te parkeren langs een rustig landweggetje. We bakken een visje en voelen ons alleen op de wereld.

De volgende dag maken we kennis met een ander belangrijk voordeel dat Litouwen te bieden heeft: een lage dieselprijs. Het kost ons nog geen euro per liter. Ook bezoeken we het kasteel van Trakai, een belangrijke toeristische hotspot. Wij vinden het vooral toeristisch. De meren daarbuiten zijn wel de moeite waard.

Camperen op het platteland

Huiswaarts

Tijdens ons verblijf in Litouwen verkennen we vooral het prachtige en wijde landschap. Door de vele heuvels is het uitzicht vaak prachtig en kun je ver kijken. Maar aan alles komt een eind: met het einde van de vakantie in zicht is het tijd om huiswaarts te gaan.

We zijn drie weken onderweg geweest, hebben ongeveer 3500 kilometer gereden en doorkruisten Duitsland, Polen en Litouwen. Hoe verder we naar het oosten rijden, hoe vrijer we ons voelen. We wisten dat Duitsland een goed camperland was, maar ook Polen en Litouwen laten bij ons een fantastische indruk achter.