Boedapest: Parijs van het Oosten

Door Douwe de Vries (tekst en foto's)

Drie dagen hebben we uitgetrokken voor Boedapest, het Parijs van het Oosten. Eigenlijk te kort, want de Hongaarse hoofdstad is er één om verliefd op te worden.

De snelste en kortste route naar Boedapest is via Frankfurt, Neurenberg, Passau, Linz en Wenen, waar de stad al op de rondweg wordt aangegeven. Bij de grensovergang of bij een tankstation wel even een e-vignet kopen, want de snelwegen zijn tolwegen. Er hoeft geen vignet op de voorruit, want het kenteken van de camper wordt digitaal geregistreerd. Onze uitvalsbasis in Boedapest is Camping Haller aan de Haller utca, op tien wandelminuten van het dichtstbijzijnde metrostation. Fijn: de metro is gratis voor 65-plussers. We laten ons ermee naar het meest centrale station Déak Ference tér brengen, waar alle vormen van openbaar vervoer vertrekken. We kiezen voor de hop-onhop- off-bussen, omdat we dan twee dagen lang voor vijfduizend HUF – ongeveer zeventien euro – bij vrijwel alle bezienswaardigheden kunnen uit- of instappen. Een bijna verplichte vaartocht over de Donau, onder meer langs het schitterende parlementsgebouw, krijgen we er ook bij.

Boedapest UitzichtUitzicht over Boedapest

Boeda

De belangrijkste trekpleisters liggen in het stadsdeel Boeda op de westelijke, rechteroever van de Donau. We rijden ernaartoe over de wat pompeuze Erzsébet híd, de ijzeren brug die genoemd is naar keizerin Sissi. Op de burchtheuvel Várhegy is de oude citadel met z’n middeleeuwse uitstraling, waar onder andere het koninklijk paleis met het Nationaal Museum staat te pronken. We laten ons met de bus afzetten in de buurt van de schitterende Matthiaskerk, met z’n kleurige dak. Hier werd in 1867 het keizerspaar Franz Josef en Sissi gekroond.

In de kerk ligt een kopie van de kroon van de eerste Hongaarse koning Stephanus. De echte kroon is te zien in het parlementsgebouw. Vlakbij is aan het begin van de vorige eeuw het Vissersbastion gebouwd, met z’n torentjes en terrasjes.

Het Vissersbastion

Het maakt een wat protserige indruk, maar het biedt een prachtig uitzicht op de Donau met de Széchenyi Lánchid, de beroemde Kettingbrug. 

De Kettingbrug

Aan de overkant staat het al even indrukwekkende parlementsgebouw, met z’n 365 torentjes en neogotische gevel. Het zou een van de grootste parlementsgebouwen ter wereld zijn. De toegang is gratis voor EU-burgers, maar je moet wel kunnen laten zien dat je dat bent. Het is nog geen hoogseizoen, maar bij het Vissersbastion lijken alle toeristen samen te drommen, want het is er razend druk.

Pest

Terug naar het vlakkere stadsdeel Pest, waar het politieke en zakelijke centrum van de stad is gehuisvest. Hier staat het merendeel van de restaurants en cafés. Al was het alleen maar om de sfeer van weleer te proeven, wippen we even aan bij café New York, het laatste van de eens zo befaamde koffiehuizen. Aan het interieur van het etablissement is sinds de bouw aan het eind van de achttiende eeuw bijna niks veranderd, wordt ons verzekerd.

Via de langgerekte Andrássy út rijden we naar het het Heldenplein met zuilen, die een eregalerie vormen van heldenbeelden.

Het Heldenplein

In het park achter het plein staat het Széchenyibad met drie buitenbaden en een groot binnenbad, waar het warme, geneeskrachtige water opborrelt uit een bron. 

Het beroemde Széchenyibad

Het is niet het enige thermale bad van Boedapest, dat trots is op z’n reputatie als kuuroord. Het Gellértbad aan de voet van de burchtheuvel is volgens kenners het oudste en het mooiste van alle thermale baden in Hongarije. We laten ons opnieuw met de bus terug naar het centrum brengen, waar we de Sint-Stephanusbasiliek willen zien, de grootste kerk van Boedapest. In de kerk wordt ook de zogeheten Heilige Rechtse bewaard, de gebalsemde rechterhand van Stephanus. We hebben onze twijfels. Veel indrukwekkender vinden we de grote synagoge in de Dohány utca, die bedekt is met witrode keramische versieringen. Volgens een informatiefolder is het de grootste van Europa. De tentoonstelling over de Joodse geschiedenis en vooral de binnentuin met een massagraf voor tweeduizend Joden maakt veel indruk.

De synagoge in de Dohány utca

Als afsluiting van onze verkenning van Boedapest maken we een vaartocht over de Donau. De hop-on-hop-off-bus brengt ons ernaartoe. Bij het Margaretha-eiland, de groene long van de stad, wordt de boot even aangelegd, maar we besluiten te blijven zitten om de herinnering aan de skyline van Boedapest vanaf de Donau niet te laten vervagen. Boedapest is inderdaad een van Europa’s meest romantische en enerverende hoofdsteden.

Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr. 5 2015.