Verkoelende verrassing in de zomer: twee zomerse drankjes en gezond ijs!

Koken in de camper, nieuwe smaken ontdekken, lokale ingrediënten kopen: Marieke (28) kan er géén genoeg van krijgen. En wat doe je op een warme zomerdag? Verkoeling opzoeken natuurlijk! Naast een duik in een zwembad of meer zit je met de drie verkoelende recepten van Marieke helemaal goed deze zomer.

Het hoofd én lichaam koel houden: je kunt natuurlijk grijpen naar een lekker koud biertje of wijntje uit de koelkast, maar soms heb ik zin iets lichters of spannenders. Ik laat je graag zien dat dat helemaal niet moeilijk is. We gebruiken slechts een paar ingrediënten met een verrassend resultaat.

IJstheevariaties

Voor het maken van ijsthee kun je iedere thee gebruiken die je lekker vindt. Rooibos, groen, wit, zwart of kruiden: jij bepaalt. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je de thee minimaal twee keer zo sterk maakt. Je gebruikt het als een soort extract wat je gaat verdunnen. Veel smaak aan dat kopje thee is dus van belang.

Ook met de kruiden en smaakmakers kun je spelen. Probeer bijvoorbeeld eens gember, rozemarijn, lavendel of tijm in plaats van de munt.

Recept voor zelfgemaakte ijsthee met citroen en munt

Voor 1 grote kan ijsthee

  • 1 grote kop kokend water
  • 3 zakjes citroenthee
  • honing naar smaak
  • 5 takjes munt
  • 1 citroen
  • optioneel: ijsklonten

  • 1 karaf of kan
  1. Doe de zakjes citroenthee in de kop met kokend water. Zet hier een hele sterke thee van.
  2. Roer er een theelepel honing doorheen tot het is opgelost. Ben je dol op zoet? Voeg dan meer toe naar smaak.
  3. Laat de theezakjes nog zo'n 5 tot 10 minuten trekken.
  4. Snij ondertussen de citroen in plakken en doe ze, samen met de takjes munt, in een karaf.
  5. Vul de karaf met ijskoud water (of ijsklonten). Zorg dat de thee er nog bij in past.
  6. Schenk de afgekoelde, sterke thee bij het water en roer door indien nodig.
  7. Zet de ijsthee nog een uurtje in de koelkast om alle smaken goed in te laten trekken. Je ijsthee is klaar om van te genieten!

Recept Tinto Verano

Voor één grote kan

  • 1 fles rode wijn uit de koelkast
  • Frisdrank met citroensmaak (zoals Crystal Clear)
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen

  • Grote kan of karaf (je kunt ook een schaal of pan gebruiken als je geen grote kan hebt)
  1. Snij de citroen en sinaasappel in plakken en doe ze in de kan.
  2. Schenk de hele fles koude rode wijn bij het fruit en roer even door.
  3. Vul de karaf aan met de frisdrank, zorg op één fles rode wijn voor ongeveer 400 milliliter frisdrank. Wil je hem iets minder sterk? Speel dan met de verhouding tussen wijn en frisdrank tot jij het lekker vindt.
  4. Roer alles goed door en serveer!

Snel en gezond ijs

Ook met dit recept kun je lekker experimenteren. De banaan is een mooie basis omdat het voor heel veel romigheid zorgt. Een ijsje van pure banaan is bijvoorbeeld al ontzettend lekker. Voeg daar ander fruit aan toe en je kunt eindeloos variëren. In dit recept kies ik voor banaan en mango.

Voor 2 grote porties mango-ijs

  • 1 doosje bevoren mangoblokjes
  • 1 bevroren banaan (in plakjes gesneden voor het invriezen), een kwartiertje uit de vriezer
  • Scheutje (kokos)melk

  • Staafmixer en maatbeker of mengkom
  1. Doe eerst de mango in de maatbeker en vervolgens de banaan en kokosmelk. Zo liggen de meest zachte ingrediënten bovenop, dat maakt het mixen makkelijker.
  2. Zet de staafmixer op het fruit en blijf steeds mixen tot er een gladde massa ontstaat.
  3. Wanneer er klonten ontstaan roer je alles even los, haal klontjes van de staafmixer af en pureer verder.
  4. Verdeel het ijs over twee bakjes en serveer direct.

Tekst en beeld: Jessica Buijs en Marieke Plant