Waarom kan een jonge camper bij de apk afgekeurd worden op de deeltjestest van het roetfilter?

Heb je een paar jaar jonge camper, keuren ze ‘m bij de apk af op de deeltjestest van het roetfilter. Hoe kan dat nou? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Eerst de basis. Een roetfilter loopt na verloop van tijd vol met roet. Bij een verstopping van ongeveer 45% krijgt het motormanagement (ECU) het signaal dat het roetfilter gereinigd moet worden. De motor ‘regenereert’ vervolgens het roet en verbrandt het tot CO2.

Voor dit regenereren is veel extra hitte nodig. Hierdoor gaat het roetfilter minder lang mee. Goed om te weten: bij normaal gebruik gaat een roetfilter 100.000 tot 200.000 kilometer mee.

Roetfilter camper vaak regenereren? Dan kortere levensduur

Met een paar jaar jonge camper kom je niet snel aan zoveel kilometers. De oorzaak van een verzadigde filter moet dus ergens anders liggen. Bijvoorbeeld in het rijgedrag. Zo krijgt een roetfilter het zwaar te verduren als je vooral korte stukjes rijdt. Helemaal met lage toerentallen, of als je de motor lang stationair laat draaien.

De motor in de camper regenereert dan niet volledig. Gevolg: het moet het nog een keer. En ongewoon vaak regenereren zorgt voor een kortere levensduur van het roetfilter.

Tip: de uitstoot kan vlak na het regenereren even iets verhoogd zijn, wacht daarom een paar honderd kilometer met het keuren van de camper

Controleer verbranding in de motor

Een andere mogelijke oorzaak van de afkeur is een slechte verbranding in de motor.

  • Verstuivers kunnen vervuild of versleten zijn.
  • De EGR-klep sluit misschien niet goed.
  • Het inlaatcircuit is vervuild.
  • Een versleten turbo leidt tot onvolledige verbranding.

Het roetfilter loopt dan sneller vol en moet veel vaker regenereren, wat de levensduur bekort. Controleer daarom de verbranding in de motor. Anders gaat een nieuwe filter ook snel kapot. 

Roetfilter reinigen

Voordeliger dan vervangen is het laten reinigen van het roetfilter. Toch is schoonmaken niet altijd voldoende, omdat het filter ook beschadigd kan zijn. Dan moet er alsnog een nieuwe filter in.

Als het filter perfect werkt, daalt het aantal deeltjes per kubieke centimeter van meer dan een miljoen tot onder de vijfduizend. En daar is het allemaal om te doen: schone lucht voor mens en dier. 

Heb jij ook een campervraag waar je niet uitkomt? Stel ‘m aan de NKC via mail.