Realisatie van een camperplaats #1

Door Harm van Gasteren

Voor camperaars kunnen er niet genoeg van zijn: camperplaatsen. Mooi dat steeds meer ondernemers deze markt ontdekken. Inge Steg en Auke Graafsma uit Elsloo realiseren een camperlocatie op hun erf.

Vergunning

Zonder vergunning begin je niets in dit land. Daarom houden Inge en Auke de vingers gekruist. Ze willen maximaal tien plekken voor campers bij hun uitgediende boerderij inrichten. In de omgeving zijn diverse campings. Komen zij in het geweer?
Drie weken geleden ging hun vergunningaanvraag de deur uit richting gemeente. Hun verzoek om ontheffing van het bestemmingsplan (van agrarisch naar recreatief) is gepubliceerd in de lokale pers. “En voor zo ver ik weet zijn er nog geen reacties”, zegt Steg. Heeft ze ook geen enkele behoefte aan. Want reacties betekenen bezwaren en daarmee op zijn minst tijdverlies. Dat kunnen ze niet gebruiken. Het duo wil nog dit jaar uit de startblokken. Daar werken Graafstra en Steg zelf hard aan. “We hebben het er hartstikke druk mee. Het moet allemaal naast ons gewone werk. En we hebben ook nog een gezin”, vertelt Steg. Er is een begin gemaakt met de aanleg van riolering voor de stortput voor chemische toiletten en voor het lozen van afvalwater.

Nog wel een beetje kaal zonder campers

Douchecabines

Het voormalige parkeerterrein voor landbouwmachines, waar de tien plekken komen, is schoongemaakt. En Steg heeft een succesvolle speurtocht op Marktplaats achter de rug. Dat leverde twee douchecabines met toiletten op, die in een deel  van de schuur worden geïnstalleerd. Het spul is afkomstig uit een afgedankt cruiseschip, opgekocht door oudijzerhandelaar/recreatieondernemer Hennie van der Most. “Die man koopt alles wat los en vast zit”, weet Steg. Komt Steg en Graafstra prima uit. Voor een paar cent hebben ze twee keurige en vrijwel onderhoudsvrije toiletunits. “Die dingen zijn opgetrokken uit kunststof. Lekker makkelijk schoon te houden en geen naden en kieren”, legt Steg uit.

In het volgende camperblog meer.

Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr. 5 2017.