Een beter verkeersklimaat begint bij jezelf

Door Martijn Ciere

Hoe zorgen we ervoor dat we in de toekomst nog steeds met z’n allen kunnen camperen? Met deze en andere mobiliteitsvragen houdt Martijn Ciere (22 jaar) zich binnen de NKC bezig. Op NKC.nl blogt hij over zijn dynamische werkveld. 

Opening

Roze pasje

Het was voor de tweede keer raak vandaag. Je verwacht dat iedereen het inmiddels wel snapt, maar het tegendeel wordt weer bewezen. En het is ook niet zo dat het niet te voorkomen is. Sterker nog, het is ons allemaal geleerd hoe we ons in het verkeer moeten gedragen. Het bezit van het roze pasje zou toch het (letterlijke) bewijs moeten zijn.

Vol in de ankers

Die tweede keer zat de schrik er toch goed in. Vanuit het niets vol in de ankers: van honderd naar nul in een afstand korter dan mij lief was. Gelukkig kan ik vertrouwen op mijn auto. Banden goed, remmen goed en zojuist geconstateerd dat ook het anti-blokkeersysteem naar behoren werkt. Wanneer ik een ander voertuig had bestuurd, zeg een camper van drie á vier ton, dan had het best wel eens anders kunnen aflopen. En dan heb ik het nog niet gehad over het gehele servies dat zich nu ergens anders en misschien wel in een andere vorm in de camper zou bevinden.

Rijd bewust

Ik snap nu ook dat de meeste camperaars zich niet al te snel over A- en B-wegen verplaatsen; defensief rijgedrag wat voorheen bij mij leidde tot frustratie (schiet nou eens op met dat ding), heeft plaatsgemaakt voor begrip (neem je tijd, je bent tenslotte op vakantie). En naast het veiligheidsaspect heeft bewuster rijden ook andere voordelen: het verlagen van de snelheid en het vasthouden van deze snelheid, bijvoorbeeld door cruisecontrol te gebruiken, bespaart al snel 10 tot 20 procent brandstof.

Volgende vakantie

Aan het gedrag van andere verkeersdeelnemers kunnen we helaas weinig doen, daarom begin ik maar eens bij mijzelf. Rijstijl en omstandigheden zijn direct van invloed op mijn portemonnee. Bewust en defensief rijden is niet alleen veiliger, maar ook nog eens goedkoper én duurzamer: minder brandstof, is minder CO2. Daarnaast kom je uitgerust aan op de plek van bestemming! En door het geld dat we met zuinig rijden besparen, is de volgende vakantie dichterbij dan je denkt!