Een beter verkeersklimaat begint bij jezelf


- Door Martijn Ciere

Hoe zorgen we ervoor dat we in de toekomst nog steeds met z’n allen kunnen camperen? Met deze en andere mobiliteitsvragen houdt Martijn Ciere (22 jaar) zich binnen de NKC bezig. Op NKC.nl blogt hij over zijn dynamische werkveld. 

Roze pasje

Het was voor de tweede keer raak vandaag. Je verwacht dat iedereen het inmiddels wel snapt, maar het tegendeel wordt weer bewezen. En het is ook niet zo dat het niet te voorkomen is. Sterker nog, het is ons allemaal geleerd hoe we ons in het verkeer moeten gedragen. Het bezit van het roze pasje zou toch het (letterlijke) bewijs moeten zijn.

Vol in de ankers

Die tweede keer zat de schrik er toch goed in. Vanuit het niets vol in de ankers: van honderd naar nul in een afstand korter dan mij lief was. Gelukkig kan ik vertrouwen op mijn auto. Banden goed, remmen goed en zojuist geconstateerd dat ook het anti-blokkeersysteem naar behoren werkt. Wanneer ik een ander voertuig had bestuurd, zeg een camper van drie á vier ton, dan had het best wel eens anders kunnen aflopen. En dan heb ik het nog niet gehad over het gehele servies dat zich nu ergens anders en misschien wel in een andere vorm in de camper zou bevinden.

Rijd bewust

Ik snap nu ook dat de meeste camperaars zich niet al te snel over A- en B-wegen verplaatsen; defensief rijgedrag wat voorheen bij mij leidde tot frustratie (schiet nou eens op met dat ding), heeft plaatsgemaakt voor begrip (neem je tijd, je bent tenslotte op vakantie). En naast het veiligheidsaspect heeft bewuster rijden ook andere voordelen: het verlagen van de snelheid en het vasthouden van deze snelheid, bijvoorbeeld door cruisecontrol te gebruiken, bespaart al snel 10 tot 20 procent brandstof.

Volgende vakantie

Aan het gedrag van andere verkeersdeelnemers kunnen we helaas weinig doen, daarom begin ik maar eens bij mijzelf. Rijstijl en omstandigheden zijn direct van invloed op mijn portemonnee. Bewust en defensief rijden is niet alleen veiliger, maar ook nog eens goedkoper én duurzamer: minder brandstof, is minder CO2. Daarnaast kom je uitgerust aan op de plek van bestemming! En door het geld dat we met zuinig rijden besparen, is de volgende vakantie dichterbij dan je denkt!

Dit bericht is geplaatst in de categorie Campertips met de tags: #duurzaamheid, #camperen.

Reacties


De kern is dat je jezelf moet aanpassen aan en moet anticiperen op het overige verkeer, je rijdt niet alleen op de weg!. Pas je je niet aan, dan ben je automatisch een gevaar op de weg! Zelf pas ik m'n snelheid op snelwegen met de camper aan aan de snelheid van vrachtauto's, dus in de praktijk zo rond de 90 k/h. Op N wegen rijd ik de toegestane snelheid en niet langzamer. Op N wegen langzamer rijden dan de toegestane snelheid is gewoon gevaarlijk, omdat je daarmee (gevaarlijke) inhaalacties van overige verkeersdeelnemers uitlokt!
Zelf vrachtwagen chauffeur geweest dus hard rijden was er zo ie zo al niet bij , nu hoed ik me ook aan die snelheid geen frustratie van kan ik wel inhalen lekker rustig alle tijd om van de omgeving te genieten en het liefst alles binnendoor.
Ik begreep al nooit, waarom sommige camperaars zo hard moeten rijden. Haastgedrag is gewoon een teken van deze tijd helaas. Ik rij als gepensioneerde altijd al defensief om mijn portemonnee te sparen en ik heb sindsdien nooit geen schade meer gehad. Een vervelend iets is dan, dat je haastige achteropkopers dan zo agressief reageren of bumperkleven
Ze zeggen wel eens jong geleerd is oud gedaan.

Rust op de wegen is zo belangrijk met het rijden zowel met auto of camper.
Ik rij met de camper gemiddeld tussen de 80 en 95 km afhankelijk van de weg.
Ook rij ik graag op de wegen in Duitsland, bij normaal rijden scheelt het mij al gauw 2 liter per 100 km.
Mijn vrouw moppert wel eens omdat ik door mijn ervaring rustig uren achter elkaar kan door rijden (toen ik werkte gemiddeld tussen de 175.000 - 250.000 km per jaar) nu moet ik na 1 1/2 uur stoppen maar ontspannen rijden is een must en gooi alle ergernissen op zij.
Hou voldoende afstand en kijk ver vooruit remmen ze ver voor hou dan iets meer afstand.
Haast je niet maar geniet.
In de camper kun je eigenlijk niet anders, maar ook in de personenwagen rijdt het veel lekkerder als je jezelf niet tussen het remmen-optrekken-remmen-optrekken geweld in de spits op de linkerbaan gooit.
Sinds ik bewust een stuk relaxter ben gaan rijden, is inderdaad mijn brandstofverbruik verbeterd en mijn humeur op de weg ook!
Top hoor, als jonge bestuurder om dit soort adviezen te geven.

Beetje jammer dat er toch een ervaring aan vooraf ging die niet leuk is maar door ervaring leer je het snelst.

Nu maar hopen dat andere pas beginnende maar ook veel "ervaren" rijders dit ter harte nemen en de agressie in het verkeer daarmee een beetje terug dringen ( en natuurlijk aan het milieu en portemonnee denken ) ook als je geen vakantie hebt.

Ik durf de hand in eigen boezem te steken dat ik vaak ook wel zo reageerde op langzamere weg gebruikers maar kan alvast verklappen dat met het toenemen van de leeftijd dit ook minder gaat worden :-)
Goede tip.
Ik doe dat al zolang ik een camper heb, vaak pas ik mijn snelheid aan aan die van de vrachtwagens. Het scheelt niet alleen in brandstof, maar je rijdt ook veel relaxter en je kunt even iets meer om je heen kijken, wel de aandacht voldoende bij de weg houden natuurlijk ;-). En als je ruim afstand houdt, dan hoef je ook minder hard te remmen.
Ik probeer te genieten van de reis, daarom zeg ik ook altijd: "Met een camper is de reis minstens net zo belangrijk als het doel".
Tenslotte ben ik op vakantie en heb ik dus geen haast.