Lang leve de leveler

Door Sibert Meurs (tekst)

Bijna iedereen heeft ze in de camper: oprijblokken, of levelers. Geel van kleur zijn ze doorgaans. Dat ziet er zo lekker zomers uit! Bij veel van die dingen is er ook niet op gerekend dat het wel eens minder mooi weer kan zijn, waardoor de ondergrond wat drassig is. Het is een fijn klusje om dan de modder er weer vanaf te krijgen. Daarna wringen we ze weer met plezier in de te krappe opbergtas.

Leveler

Op overnachtingsplaatsen leveren ze ook veel plezier op voor wie er al een poosje staat. Nieuwe binnenkomers rijden lang zoekend rond. De eerste zorg is een plek te vinden waar de televisieschotel zijn werk kan doen. Als die gevonden is, komt het precisiewerk: staan we waterpas? Wat zijn er dan veel mogelijkheden: we hellen achter- of voorover, naar links of naar rechts. Dat lijkt simpel. Maar soms staan het rechtervoorwiel en het linker achterwiel allebei zo dat het afwassopje nooit in de afvoer terecht komt…

Manoeuvreren met de camper

Pa kent het gesignaleerde probleem en manoeuvreert de camper zorgvuldig naar een plek die redelijk vlak lijkt. Heen en weer, wat naar links en dan weer een stukje de andere kant op. Moeder kijkt op de waterpas en we horen haar roepen: “Nee Kees, hij staat lang niet tussen de lijntjes, hoor!” Ze bedoelt waarschijnlijk dat het waterpasje verklapt dat het pa nog niet is gelukt om de zaak in evenwicht te krijgen.

Het chauffeursportier wordt wat driftig geopend – dat gedonder altijd! – en de oprijblokken worden met enig geweld tevoorschijn getrokken. Eerst maar eens aan de voorkant links een blok voor het wiel. Pa stapt weer in, geeft wat gas en als moeder ho roept…, schiet het wiel er net overheen. Jammer, nieuwe poging. “Nou Kees, als je de wagen er zo’n klein stukje op rijdt, had het helemaal niet gehoeven. Dit helpt toch helemaal niks…” Als dan eindelijk de kampeerauto naar ieders wens staat en de stoeltjes buiten worden gehaald om even lekker van het zonnetje te kunnen genieten, blijkt de wagen net zó te staan dat de zon inmiddels achter de bomenrij is gezakt.

Ja, camperen is plezier voor twee!

Filmpje

In het filmpje hieronder bespreekt Frans Hoofwijk hoe je een camper waterpas zet.