Handleiding camperen in tijden van corona

Willem Laros

Niets is meer gewoon in coronajaar 2020. Maar op vakantie: dat zal toch wel lukken? Hoe gaat camperen er aan toe in het corona-tijdperk? Een praktische gids.

De landen in Europa lijken bij het versoepelen van maatregelen beter samen te werken dan bij het instellen van de mobiliteitsbeperkende maatregelen vanaf half maart. Ook het soort maatregelen verschilde en verschilt nogal: van zeer streng (Frankrijk, Spanje) tot zeer losjes (Zweden).

Waar kun je heen?

De situatie per land wijzigt voortdurend. Bondskanselier Angela Merkel wil, zo zegt zij in het parlement, dat op 15 juni alle ‘Schengen-grenzen’ weer open gaan. Verschillende landen gaven al aan hier achter te staan. De Franse regering laat op 14 mei weten dat de Fransen in juli en augustus in eigen land op vakantie kunnen en de horeca in bepaalde gebieden vanaf 2 juni weer open gaat. Met de nodige beperkende maatregelen zoals wij die hier ook kennen. En in ons eigen land gaat volgens plan het sanitair op de campings weer open op 1 juli. 

Wanneer kunnen we op reis?

Kies je voor zeker dan kampeer je dit jaar in eigen land. Ben je niet aan het hoogseizoen gebonden – en dat geldt voor een aanzienlijk deel van de camperaars – dan kun je overwegen juli en augustus thuis te blijven. Wie weet wat er in september allemaal weer wél mogelijk is.
Hiswa-Recron, de branchevereniging voor watersport en recreatie in Nederland, ziet op dit moment genoeg mogelijkheden voor een vakantie in eigen land. "Wat ons betreft kan iedereen in Nederland op vakantie, met wat aanpassingen en natuurlijk de regels van de anderhalve-metereconomie volgend", zegt woordvoerster Liane Jansen. 

In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft de vereniging protocollen opgesteld voor de aangesloten campings. “Hierin staat wat de campingbaas zelf kan doen om de veiligheid van zijn gasten en medewerkers te garanderen. In de receptie, de winkel, de horeca en meer.” 

Moeten we reserveren?

In juli en augustus op de bonnefooi een camping oprijden lijkt niet verstandig. Een telefoontje vooraf is het minste wat je kunt doen, online reserveren is misschien nog beter. De meest kindvriendelijke terreinen zullen het in het komende hoogseizoen best druk hebben, ook al komen veel buitenlandse kampeerders niet.

Wie in het hoogseizoen niet voor een gesloten poort van een camperplaats wil staan, kan misschien beter ook zijn favoriete stek reserveren. Al gaat daarmee – tijdelijk, mogen we hopen – een deel van het zo aangename ‘vrije zwerven’ door de camperaar verloren.

"Mensen maken elkaar helemaal gek", vertelt Ans Wesselink van Camperlocatie Landlust (Steenderen). Het terrein van Erwin en Ans is  aangesloten bij de groep 'Bij ons' camperplaatsen. "Op Facebook lees ik berichten dat er nergens meer plek is als je niet tijdig boekt. Maar boeken en reserveren: dat past toch helemaal niet bij camperen?" In elk geval heeft zij op haar terrein (32 plekken) nog voldoende ruimte beschikbaar: met Hemelvaart, maar ook met Pinksteren en zeker daarna. "Als je 's morgens belt, vertellen wij wel of er nog plek is. Eventueel houden wij die dag dat plekje voor je vrij. Hier is nog nooit iemand voor niets gekomen. En als iemand toch nog een dag langer wil blijven, dan moet dat toch kunnen?" Camperplaatsen worden maar weinig bezocht door gezinnen: “Zelden zien wij hier een kind en wij hebben daar ook geen enkele voorziening voor. Wel stellen dus en ook best wat alleen-gaanden”, aldus Ans.

Hoe gaat het er in de praktijk aan toe op een camperplaats of camping?

Net zoals overal op dit moment houd je afstand tot andere mensen die niet tot jouw huishouden behoren. Op campings en camperplaatsen zijn maatregelen getroffen om dit te kunnen bewerkstelligen. Meestal zijn camperplekken of plekken op een camping al ruim genoeg om niet in de buurt te hoeven komen van andere kampeerders. Wanneer dit niet het geval is, zullen camperlocaties en campings een deel van hun plekken niet toegankelijk maken voor kampeerders. 

Moet ik nog iets extra’s meenemen nu ik ga camperen in coronatijden?

Corona vraagt om enkele extra voorzieningen c.q. producten als je er met de camper op uit trekt. We zetten een paar zaken op een rijtje:

Plastic handschoenen – voor tanken en op alle andere plekken die je niet voor jezelf hebt.

Handgel – handen wassen (10 x per dag adviseert het RIVM) is beter, maar goede handgel (alcohol) is prettig als er even geen water voorhanden is. Welke handgel goed tegen een corona-besmetting is? Kijk hier.

Drinkwater in flessen voor koffie/thee – maakt je minder afhankelijk van de watertank. Met gesloten horeca zul je meer ‘thuis’ drinken.

Jerrycan of gieter – Omdat je alles in de camper doet tot 1 juli (sanitair/afwassen/tanden poetsen) verbruik je veel meer water. Dan kan het hard gaan met de watertank. Een extra waterreservoir kan uitkomst bieden.

Mondkapjes – als je na 1 juni met het openbaar vervoer iets wilt bezoeken is zo’n kapje verplicht.

Ontbijt – want ‘broodjesservice’ zal er op veel campings en camperplaatsen niet zijn.

Extra toiletpapier en -toiletvloeistof – wellicht gebruik je er nu méér van.

Fietsen – horeca gesloten tot 1 juni, dus waarschijnlijk vaker behoefte aan boodschappen