Groepsreizen in een anderhalvemeter-setting

Marjam Overmars

Groepsreizen in coronatijd, kan dat wel? Jazeker, juist! De NKC heeft extra veiligheidsvoorzieningen getroffen die kunnen worden ingezet wanneer nodig in de groepsreizen in 2021. Teamleider reizen, Hanneke van de Voort, geeft uitleg.

Binnenin je camper voer je je eigen veilige huishouding en heb je geen gedoe met mondkapjes, terwijl het op campings geen probleem is om anderhalve meter afstand van je medekampeerders te houden. De programmering van de NKC groepsreizen 2021 ziet er in grote lijnen hetzelfde uit als de (deels geannuleerde) reeks reizen in 2020. De deelnemers met vouchers voor hun gecancelde reis hebben de mogelijkheid om zich opnieuw in te schrijven voor hun favoriete vakantietrip. Er zijn uiteraard hier en daar wel kleine aanpassingen gedaan in het programma om te garanderen dat de reis coronaproof is.

Flexibiliteit als uitgangspunt

Dat coronaproof is natuurlijk wel een ding: maatregelen die vandaag nodig zijn, zijn over een half jaar misschien veel te streng. Of juist te soepel. De actualiteit zit ons voortdurend op de hielen en vraagt van iedereen gezond verstand en flexibiliteit. Van de Voort: “En laat flexibiliteit nou net een sterk punt van de NKC en de reisbegeleiders zijn!”

Flexibiliteit is nodig voor de grote lijnen: misschien blijkt de situatie in een land tijdelijk niet veilig genoeg en wordt de camperreis van voor- naar najaar verplaatst. “Maar ook op dagelijks niveau kunnen aanpassingen nodig zijn. Neem bijvoorbeeld het gezamenlijk dineren: als duidelijk wordt dat een restaurant (ondanks alle goede voorbereidingen van de reisbegeleiders) toch geen anderhalve meter afstand kan garanderen, dan beslist de reisleiding ter plekke wat te doen: eten in shifts of op verschillende dagen, of desnoods het bezoek cancelen – waarbij de deelnemers geld terugkrijgen.”

Geen uitgeklede reis

Dat geld-terug geldt trouwens algemeen: als programmaonderdelen door coronamaatregelen niet kunnen doorgaan, krijgen deelnemers voor dat onderdeel een restitutie.

NKC en reisbegeleiders hebben er bewust voor gekozen om de reizen niet helemaal uit te kleden. “We handhaven de gezamenlijke excursies, museumbezoeken en maaltijden. De deelnemers krijgen de beschikking over een audiocommunicatiesysteem, zodat iedereen tijdens de excursies onderling afstand kan houden. Bij de briefings op de camping kunnen deelnemers zelfs bij of in hun eigen camper blijven als ze dat willen.”

Zeker en vertrouwd

Happy hours en groepsbijeenkomsten op de camping blijven voorlopig doorgaan. De deelnemers zitten in koppels bij elkaar met onderling voldoende afstand. Ook bij excursies blijven koppels samen. “Doordat de NKC-groepsreizen begeleid worden door in totaal vier reisbegeleiders, kunnen bij uitstapjes vier groepen van meestal vijf tweetallen geformeerd worden. Veilig en overzichtelijk!”

Deze coronatijd is een onzekere tijd. Maar de camperreizen van de NKC bieden ondanks alles toch zoveel mogelijk zekerheid en veiligheid. Als een land in de zes weken voorafgaand aan de vertrekdatum van groen of geel in oranje of rood verandert, kan de reis kosteloos worden geannuleerd. “Verder blijft het vertrouwde concept van gezelligheid en verbondenheid met medereizigers, de uitgestippelde route, geboekte campings, georganiseerde excursies en suggesties voor bezienswaardigheden onderweg hetzelfde.” Onverwachte problemen worden ter plekke aangepakt en mochten die problemen zo groot zijn dat een acute terugreis nodig is, dan doet de NKC alles wat nodig is om alle deelnemers veilig thuis te krijgen.